Τι πρέπει να γνωρίζετε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

εγκυμοσύνη και οδοντίατρος εγκυμοσύνη και οδοντίατρος

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αναμένετε αλλαγές στο σώμα σας. Γνωρίζατε όμως ότι μπορεί να συμβούν αλλαγές και στα δόντια σας; Εκτός λοιπόν, από την τακτική παρακολούθηση του μαιευτήρα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι επίσης σημαντικό να έχετε τακτικά οδοντιατρικά ραντεβού. Κάποια έρευνα δείχνει ότι η περιοδοντική νόσος μπορεί να είναι ένας παράγοντας κινδύνου και αιτία πρόωρου τοκετού.

 

 

 

Τι είναι η οδοντική υγεία και πώς επηρεάζει την εγκυμοσύνη;

Η υγεία των δοντιών είναι η υγεία του στόματος, των δοντιών και των ούλων. Είναι ένα σημαντικό μέρος της συνολικής σας υγείας. Και εάν είστε έγκυος, είναι ένα σημαντικό μέρος της προγεννητικής φροντίδας σας.

 

Η εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για προβλήματα στοματικής υγείας και αυτά τα προβλήματα μπορούν να επηρεάσουν την εγκυμοσύνη σας. Για παράδειγμα, υπάρχει σχέση μεταξύ της νόσου των ούλων και της πρόωρης γέννησης. Τα πρόωρα μωρά μπορεί να έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας κατά τη γέννηση και αργότερα στη ζωή από τα μωρά που γεννιούνται με πλήρη διάρκεια.

 

Η καλή φροντίδα του στόματος, των δοντιών και των ούλων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε μια υγιή εγκυμοσύνη και ένα υγιές μωρό.

 

Πώς επηρεάζει η εγκυμοσύνη την οδοντική σας υγεία;

Οι αλλαγές στο σώμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να επηρεάσουν τα δόντια και τα ούλα σας. Για παράδειγμα:

 

  • Επειδή έχετε αυξημένα επίπεδα ορισμένων ορμονών, όπως η προγεστερόνη και τα οιστρογόνα, στο σώμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος για ορισμένα προβλήματα στοματικής υγείας.
  • Οι διατροφικές σας συνήθειες μπορεί να αλλάξουν. Μπορεί να τρώτε περισσότερα από ορισμένα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από ό, τι πριν από την εγκυμοσύνη. Τα είδη τροφίμων που τρώτε μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των δοντιών σας.
  • Κάποιες φορές μπορεί να βουρτσίζετε τα δόντια σας λιγότερο από ό, τι πριν μείνετε έγκυος. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή τα ούλα σας είναι τρυφερά ή είστε πιο κουρασμένοι από το συνηθισμένο. Για ορισμένες γυναίκες, το βούρτσισμα και το νήμα μπορεί να προκαλέσει ναυτία.

 

Αυτές οι αλλαγές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για ορισμένα οδοντικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως:

 

Τερηδόνα

Η εγκυμοσύνη σας αυξάνει τη πιθανότητα να αποκτήσετε τερηδόνα. Υπάρχει περίπτωση να μεταδώσετε τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα στο μωρό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τη γέννηση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα δόντια του μωρού σας αργότερα στη ζωή.

 

Ουλίτιδα

Η ουλίτιδα είναι φλεγμονή (ερυθρότητα και πρήξιμο) των ούλων. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρή νόσο των ούλων. Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για ουλίτιδα. Τα σημεία και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 

  • Ερυθρότητα και πρήξιμο
  • Αιμορραγία των ούλων, ακόμη και όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας απαλά
  • Λαμπερά ούλα

 

Χαλαρά δόντια

Τα υψηλά επίπεδα ορμονών προγεστερόνης και οιστρογόνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να χαλαρώσουν προσωρινά τους ιστούς και τα οστά που διατηρούν τα δόντια σας στη θέση τους. Αυτό μπορεί να κάνει τα δόντια σας χαλαρά.

 


Περιοδοντική νόσος

Εάν η ουλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντική νόσο. Αυτό προκαλεί σοβαρή λοίμωξη στα ούλα και προβλήματα με τα οστά που υποστηρίζουν τα δόντια. Τα δόντια σας μπορεί να χαλαρώσουν και να πρέπει να εξαχθούν. Η περιοδοντίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε βακτηριαιμία. Αυτή είναι μια σοβαρή κατάσταση που χρειάζεται άμεση θεραπεία.

 

Όγκοι εγκυμοσύνης

Αυτοί οι όγκοι δεν είναι καρκίνος. Είναι κομμάτια που σχηματίζονται στα ούλα, συνήθως μεταξύ των δοντιών. Οι όγκοι της εγκυμοσύνης φαίνονται κόκκινοι και αιμορραγούν εύκολα. Μπορεί να προκληθούν από την υπερβολική πλάκα. Αυτοί οι όγκοι συνήθως εξαφανίζονται μόνοι τους μετά τον τοκετό. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να πρέπει να αφαιρεθούν από τον γιατρό σας.

 

Διάβρωση των δοντιών

Εάν έχετε εμετό από πρωινή αδιαθεσία, τα δόντια σας ενδέχεται να εκτεθούν σε υπερβολικό οξύ. Αυτό το οξύ μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών σας.

 

 

 

 

 

Smile in Athens

Λεωφ. Μεσογείων 387
Αγία Παρασκευή
(Νομισματοκοπείο)

Smile in London

4 Worlds End Place
Kings Road SW19 OHE
Chelsea

Επικοινωνία

210 608 3126

Ώρες επικοινωνίας:
καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή 9-2 &
τα απογεύματα Τρίτης Τετάρτης Παρασκευής 4-8

Ακολουθήστε μας:

© Copyright 2020 Smile Design Ltd.