Η ασθένεια των ούλων είναι αναστρέψιμη και αντιμετωπίζεται στο πρώιμο στάδιο με χρήση laser και σε πολύ προχωρημένο στάδιο με χειρουργική επέμβαση.
Η θεραπεία είναι ανώδυνη και ολοκληρώνεται σε 4 μόλις επισκέψεις.
Η ουλίτιδα αποτελεί τη φλεγμονή των ούλων, η οποία προκαλείται όταν τα βακτήρια από την πλάκα και την πέτρα δεν έχουν εξαλειφθεί, οπότε παράγουν τοξίνες, οι οποίες αν παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στη στοματική κοιλότητα, επιτίθενται στο σμάλτο των δοντιών. Τις περισσότερες φορές, η ουλίτιδα έχει ήπια συμπτώματα και μία επίσκεψη στον οδοντίατρο την καθιστά ακίνδυνη για την υγεία των δοντιών, εμποδίζοντας την εξέλιξή της στην προχωρημένη μορφή της.
Αν η ουλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως και αποτελεσματικά, είναι πιθανόν να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, που σημαίνει φλεγμονή γύρω από το δόντι. H περιοδοντίτιδα καταστρέφει τα οστά, τα ούλα και τους ιστούς που στηρίζουν τα δόντια, με αποτέλεσμα τη χαλάρωση των δοντιών και την αναγκαστική αφαίρεσή τους. Με την κατάλληλη ορθοδοντική θεραπεία, η εξέλιξη της περιοδοντίτιδας μπορεί να αναχαιτιστεί και να μην φτάσει σε ακόμα πιο προχωρημένο στάδιο με πολύ σοβαρές συνέπειες για τα δόντια και τα ούλα του ασθενή.
Η ουλίτιδα κατηγοριοποιείται σε οξεία και χρόνια. Στην περίπτωση της οξείας ουλίτιδας, η φλεγμονή εμφανίζεται ξαφνικά, με έντονα συμπτώματα. Στη χρόνια ουλίτιδα, η οποία εξελίσσεται με πιο αργό ρυθμό, η συμπτωματολογία είναι ήπια στην αρχή και μπορεί να μην γίνει καν αντιληπτή.
Τα συνήθη συμπτώματα τα οποία προκαλούνται εξαιτίας της ουλίτιδας είναι τα παρακάτω:
Το βασικό από τα αίτια τα οποία ευθύνονται για τη φλεγμονή των ούλων είναι η συσσώρευση οδοντικής πλάκας και πέτρας.
Η οδοντική μικροβιακή πλάκα είναι η υπό μορφή ενασβεστιωμένη πέτρα πάνω στην οποία εναποτίθενται μικρόβια. Συνήθως, η οδοντική πλάκα ελαχιστοποιείται με την καθημερινή υγιεινή των δοντιών, δηλαδή το σωστό βούρτσισμα και τη χρήση οδοντικού νήματος, αλλά χρειάζεται και σε τακτά διαστήματα επίσκεψη στον οδοντίατρο όταν σχηματιστεί σε μεγάλο βαθμό για να αντιμετωπιστεί στο αρχικό της στάδιο ώστε να μην δημιουργηθούν σοβαρά οδοντικά προβλήματα μεταγενέστερα.
Άλλες αιτίες, περισσότερο παράγοντες κινδύνου, που ενδεχομένως συμβάλλουν στην πρόκληση ουλίτιδας είναι το κάπνισμα, οι ορμονικές αλλαγές, η κληρονομικότητα, η λήψη ορισμένων φαρμάκων και τα συστηματικά νοσήματα.
Το κάπνισμα είναι ευρέως γνωστό ότι επιβαρύνει την υγεία του οργανισμού. Εκτός του ότι είναι υπεύθυνο για το κιτρίνισμα των δοντιών και για την κακοσμία που προκαλεί, επιβαρύνει και τη νόσο των ούλων. Η ανάπτυξη περιοδοντίτιδας συναντάται πιο συχνά σε καπνιστές και, επίσης, το κάπνισμα επιβραδύνει τη θεραπεία της νόσου.
Μεταβολές στο ορμονικό σύστημα κάνουν τα ούλα πιο ευαίσθητα με αποτέλεσμα την εμφάνιση περιοδοντίτιδας. Η ουλίτιδα της εγκυμοσύνης είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις ορμονικές αλλαγές.
Πολύ συχνά παρατηρείται ότι ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς γονιδιακά σε ασθένειες των ούλων. Συνήθως, παιδιά με περιοδοντικούς γονείς έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν και τα ίδια τη νόσο. Επιπρόσθετα, οι άνδρες παθαίνουν πιο συχνά ουλίτιδα σε σχέση με τις γυναίκες.
Τόσο τα αντιεπιληπτικά, όσο και τα αντιυπερτασικά και τα ανοσοκατασταλτικά σκευάσματα διαταράσσουν τη φυσιολογία των μαλακών ιστών. Γι’ αυτό στην περίπτωση λήψης τέτοιων φαρμάκων, καλό θα ήταν να ενημερωθεί ο οδοντίατρος, ώστε να είναι σε θέση να προλάβει εγκαίρως τυχόν οδοντική νόσο.
Ο σακχαρώδης διαβήτης, όταν είναι αρρύθμιστος, δημιουργεί φλεγμονές στα ούλα. Αυτό συμβαίνει, καθώς τα άτομα με διαβήτη εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο στην ανάπτυξη λοιμώξεων.
Το πώς φεύγει η ουλίτιδα και προλαμβάνεται η περιοδοντίτιδα είναι το πρώτο ερώτημα κάθε ασθενή με φλεγμονή των ούλων. Προκειμένου να επιτευχθεί η θεραπεία της ουλίτιδας, αρχικά, λαμβάνεται αναλυτικό ιατρικό και οδοντιατρικό ιστορικό. Στη συνέχεια, γίνεται πλήρης ακτινογραφικός έλεγχος και ο υποψήφιος ενημερώνεται για τους κανόνες της στοματικής υγιεινής.
Ακολουθείται η συντηρητική φάση που περιλαμβάνει αποξέσεις, τόσο με υπερήχους όσο και με ειδικά ξέστρα χειρός, «βαθύς καθαρισμός», και ολοκληρώνεται με ακτινοβόληση της περιοχής των ούλων με ειδικά lasers όπως το diode ή το KTP laser.
Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, ο ασθενής θα χρειαστεί να κάνει επισκέψεις στον οδοντίατρο για συντήρηση.
Είναι πολύ σημαντικό για τους ασθενείς οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε τοποθέτηση εμφυτευμάτων να γνωρίζουν ότι τα εμφυτεύματα μπορούν να νοσήσουν όπως και τα φυσικά δόντια. Η περιβλεννογονίτιδα και η περιεμφυτευματίτιδα αποτελούν δύο συχνές νόσους των εμφυτευμάτων, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν και τα ούλα οπότε, σε ορισμένες περιπτώσεις, συνδέονται άμεσα με την ουλίτιδα.
Η περιβλεννογονίτιδα αποτελεί φλεγμονή γύρω από το εμφύτευμα η οποία επηρεάζει αποκλειστικά τον βλεννογόνο και τα ούλα τα οποία παρουσιάζουν αιμορραγία και διόγκωση.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει καθαρισμό του εμφυτεύματος με ειδικά εργαλεία όπως και των δοντιών. Η διαδικασία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και χορηγούνται εξειδικευμένες οδηγίες στοματικής υγιεινής.
Η περιεμφυτευματίτιδα είναι μια νόσος ανάλογης βαρύτητας με την περιοδοντίτιδα στα δόντια. Τα μικρόβια καταστρέφουν το οστούν γύρω από το εμφύτευμα και μπορούν να το οδηγήσουν μέχρι την τελική απόπτωση του.
Το θεραπευτικό πρωτόκολλο που θα ακολουθήσουμε εξαρτάται από το στάδιο της οστικής βλάβης γύρω από το εμφύτευμα.
Η συντηρητική αντιμετώπιση έχει στόχο την μηχανική αφαίρεση του μικροβιακού φορτίου με ειδικά tip υπερήχων για εμφυτεύματα σε συνδυασμό με laser μαλακών ιστών.
Η χειρουργική αντιμετώπιση συνδυάζει το συντηρητικό στάδιο μαζί με οστική ανάπλαση γύρω από το εμφύτευμα.
Συνήθως η αντιμετώπιση της νόσου ολοκληρώνεται σε (4) επισκέψεις με τοπική αναισθησία.
Δεν νιώθουμε καθόλου πόνο με την ολοκλήρωση της θεραπείας, αλλά κάποια ευαισθησία για ένα μικρό χρονικό διάστημα στα πολύ κρύα ή πολύ ζεστά ροφήματα.
Εφόσον ολοκληρωθεί η συντηρητική φάση και μείνουν περιοχές στα ούλα με μικρόβια που καταστρέφουν το στηρικτικό οστό, συνήθως πολύ βαθιά, τότε συστήνεται η χειρουργική θεραπεία.
Για να έχουμε πρόσβαση στη βλάβη, δημιουργούμε μια μικρή τομή, καθαρίζουμε πολύ καλά την πέτρα και τα μικρόβια, αφού έχουμε οπτική επαφή, τοποθετούμε συνθετικό μόσχευμα για να δημιουργήσουμε ανάπλαση του χαμένου οστού και ολοκληρώνουμε την επέμβαση.
Τα laser έχουν απόλυτη εφαρμογή τόσο στην ουλίτιδα, όσο και στην περιοδοντίτιδα, διότι και τα δύο νοσήματα σχετίζονται με την εμφάνιση μικροβίων. Τα λέιζερ έχουν την ιδιότητα να αφαιρούν τα μικρόβια και να αποστειρώνουν σε βάθος σε σχέση με τις συμβατικές μεθόδους, με αποτέλεσμα να λειτουργούν και προληπτικά σε ενδεχόμενες μελλοντικές θεραπείες.
Η ουλίτιδα εγκυμοσύνης, η φλεγμονή των ούλων η οποία προκαλείται δηλαδή κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι αρκετά συχνή εξαιτίας των φυσιολογικών ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν. Εφόσον το πλάνο για την καταπολέμησή της ξεκινήσει να εφαρμόζεται άμεσα μετά τη διάγνωσή της, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και να αποφευχθεί η περιοδοντίτιδα.
Αν αναζητάτε μια επαγγελματική και εξατομικευμένη προσέγγιση στη θεραπεία της ουλίτιδας και την πρόληψη από σοβαρότερα προβλήματα, ο χειρουργός οδοντίατρος Παναγιώτης Καρποδίνης και η ομάδα του Smile Design Ltd. βρίσκονται στη διάθεσή σας. Πραγματοποιήστε την επικοινωνία σας μαζί μας, τηλεφωνικά ή συμπληρώνοντας την ειδική φόρμα, μάθετε τι είναι η ουλίτιδα, πώς αντιμετωπίζεται ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε και κλείστε ραντεβού!
Λεωφ. Μεσογείων 387
Αγία Παρασκευή
(Νομισματοκοπείο)
4 Worlds End Place
Kings Road SW19 OHE
Chelsea
Ώρες επικοινωνίας:
καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή 9-2 &
τα απογεύματα Τρίτης Τετάρτης Παρασκευής 4-8
Ακολουθήστε μας: