Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν κάνεις λεύκανση

Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν κάνεις λεύκανση

Η λεύκανση των δοντιών είναι η πιο οικονομική και η λιγότερα επεμβατική μέθοδος της αισθητικής οδοντιατρικής.

 

  1. Τι επηρεάζει το χρώμα των δοντιών;

Το χρώμα των δοντιών επηρεάζεται από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες.
Οι εξωτερικές χρωστικές:

  • από τροφές πλούσιες σε τανίνη όπως ο καφές, το τσάι , και το κόκκινο κρασί.
  • το τσιγάρο, η χλωρεξιδίνη (αντισηπτικός παράγοντας που περιέχεται σε πολλά στοματικά διαλύματα) και ο σίδηρος.

Οι εσωτερικές χρωστικές:

  • από νέκρωση του δοντιού μετά την απονεύρωση το δόντι «μαυρίζει» , από την τερηδόνα, από το οδοντιατρικό αμάλγαμα «μαύρο σφράγισμα» και από διάφορα αντιβιοτικά.

 

  1. Μέθοδοι λεύκανσης:
  • χημική λεύκανση
  • φωτοθερμική
  • φωτοχημική

 

Η χημική λεύκανση γίνεται με τα «μασελάκια» όπου ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να φορά για κάποιες ώρες της ημέρας ή της νύχτας για διάστημα κάποιων ημερών ή και εβδομάδων ανάλογα με την σοβαρότητα του προβλήματος. Ο λευκαντικός παράγοντας που χρησιμοποιείται, είναι το υπεροξείδιο του υδρογόνου ή το πρωτοξείδιο του καρβαμιδίου σε διάφορες περιεκτικότητες, από πολύ ελαφρά σκευάσματα έως πολύ βαριά, πάντα όμως με pH όξινο.

Επειδή η κατάσταση με τις περιεκτικότητες του οξέως, έγινε κάποια στιγμή ανεξέλεγκτη σε χώρες όπως η Αγγλία, μπήκε φραγμός και απογορεύτηκε η θεραπεία με νάρθηκες σε υψηλές περιεκτικότητες. 

Η φωτοθερμική λεύκανση ήταν το επόμενο στάδιο.Οι λευκαντικοί παράγοντες παρέμειναν οι ίδιοι, απλά ενεργοποιούνται με την βοήθεια του φωτός. Οι συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν στην παγκόσμια αγορά ήταν οι συσκευές πολυμερισμού(συσκευές που εκπέμπουν « μπλέ φως» και χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική για τον πολυμερισμό της συνθετικής ρητίνης «λευκό σφράγισμα») και οι πιο σύγχρονες plasma light (ακτινοβολία παρόμοια σε σύνθεση με την ηλιακή).

 

Στην φωτοχημική λεύκανση ανήκει η θεραπεία με το KTP laser. Το KTP laser θεωρείται η πιο ασφαλής και τελευταίας τεχνολογίας μορφή λεύκανσης. Επεμβαίνουμε στο χρώμα σε μια επίσκεψη μισής ώρας. Βασικό πλεονέκτημα της μεθόδου με όλες τις προηγούμενες του παρελθόντος, είναι ότι το λευκαντικό gel που χρησιμοποιείται έχει βασικό ph ( αλκαλικό υπεροξείδιο του υδρογόνου), με αποτέλεσμα να μην δημιουργεί φθορές στην αδαμαντίνη. Παράλληλα με την χρήση του KTP laser δεν ανεβαίνει η θερμοκρασία στα δόντια και δεν πονάμε κατά την λεύκανση. Έχει εγγυημένα αποτελέσματα και στα πιο σκούρα  χρώματα  στα οποία ίσως χρειαστεί και μια δεύτερη επίσκεψη, ενώ με όλες τις άλλες μεθόδους χρειάζονται εβδομάδες για να επιτευχθεί ο στόχος.

Τι πρέπει να γνωρίζεις:

  • Απαραίτητο στάδιο μετά από κάθε λεύκανση είναι η φθορίωση.
  • Εάν καπνίζουμε πολύ, καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες καφέ,  καμία μέθοδος δεν θα μας χαρίσει μακροχρόνια αποτελέσματα.
  • Με την λεύκανση επεμβαίνουμε μόνο στο χρώμα των δοντιών και όχι στο σχήμα. Το χρώμα που μας χαρίζει η μέθοδος είναι το φυσιολογικό λευκό που είχαμε όταν ήμασταν νέοι και όχι bleach white αποχρώσεις. Παρατεταμένη χρήση λεύκανσης με νάρθηκες προκαλεί αφυδάτωση στα δόντια και όψη κιμωλίας, κάνοντας την αδαμαντίνη υπερβολικά εύθραυστη.
  • Εάν ο ενδιαφερόμενος έχει λευκά σφραγίσματα ή προσθετικές εργασίες, «θήκες» στα μπροστινά του δόντια, αυτά δεν λευκαίνονται.
  • Δεν είναι όλοι οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι για λεύκανση. Ιδανικός υποψήφιος είναι αυτός που δεν έχει κατάγματα, περιοδοντικά προβλήματα (περιοδοντίτιδα), ρωγμές και πολλαπλά σφραγίσματα.
  • Παράλληλα τα δόντια πρέπει να είναι ίσια, γιατί μόνο έτσι θα αναδειχθούν. Εάν έχουμε προβληματικό χρώμα και σχήμα, τότε επιλέγουμε veneers ή bonding, διορθώνοντας και τα δύο προβλήματα.

 

Smile in Athens

Λεωφ. Μεσογείων 387
Αγία Παρασκευή
(Νομισματοκοπείο)

Smile in London

4 Worlds End Place
Kings Road SW19 OHE
Chelsea

Επικοινωνία

210 608 3126

Ώρες επικοινωνίας:
καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή 9-2 &
τα απογεύματα Τρίτης Τετάρτης Παρασκευής 4-8

Ακολουθήστε μας:

© Copyright 2020 Smile Design Ltd.