Τι λέει η γλώσσα σου για την υγεία σου;

Τι λέει η γλώσσα σου για την υγεία σου;

Ίσως να μην έχουμε μπει ποτέ στην διαδικασία να παρατηρήσουμε την επιφάνεια της γλώσσας μας. Σύμφωνα με την επιστήμη της ιατρικής όμως, η μορφολογία της γλώσσας (σημάδια, σχισμές, χρώμα, λευκές κηλίδες) μπορούν να “πούν” πολλά για την συνολική μας υγεία.  Παρακάτω θα δούμε κάποιες περιπτώσεις και τι μπορεί να σημαίνουν η κάθε μία.

 

 

 

 

Λευκές κηλίδες

Αν παρατηρήσετε λευκά μπαλώματα στην γλώσσα σας, ίσως πρόκειται για στοματική μυκητίαση. Είναι πολύ πιθανό να συμβεί μετά την χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής ή ακόμη μετά από μία ασθένεια. Λευκές κηλίδες που μοιάζουν “δαντελωτές” μπορεί να υποδηλώνουν μία φλεγμονώδη πάθηση που αναπτύσσεται στο εσωτερικό του στόματος, ονομάζεται ομαλός λειχήνας στόματος και είναι αυτοάνοσο.

Αν δείτε παχιές, λευκές πλάκες στην επιφάνεια της γλώσσας, που δεν μπορούν να απομακρυνθούν, μπορεί να είναι λευκοπλακία. Οι πλάκες αυτές συνήθως είναι μη καρκινικές. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που η λευκοπλακία είναι προπομπός καρκίνου του στόματος. Η συχνή επίσκεψη στο οδοντίατρο και ο εντοπισμός οποιαδήποτε αλλαγής στο στόμα μας είναι απαραίτητη.

Τριχωτή λευκοπλακία.

Σπάνιο αλλά πιθανό φαινόμενο είναι αυτό της "τριχωτής γλώσσας", πρόκειται για μία καλοήθη κατάσταση κατά την οποία η εικόνα της γλώσσας έχει μία επίστρωση που δίνει την εντύπωση παρουσίας τριχών. Η κατάσταση αυτή οφείλεται στην υπερβολική εναπόθεση κερατίνης στις τριχοειδείς θηλές της ράχης της γλώσσας.

Το χρώμα των θηλών μπορεί να ποικίλλει από σκούρο καφέ έως μαύρο. Η καλή στοματική υγιεινή, η επάλειψη τοπικά με σκευάσματα, όπως και το βούρτσισμα της γλώσσας προτείνονται ως θεραπεία.

Στην περίπτωση που εντοπίσετε λευκές πλάκες προσκολλημένες στην επιφάνεια της γλώσσας, οι οποίες δεν απομακρύνονται με το τρίψιμο, τότε ίσως πρόκειται για τριχωτή λευκοπλακία. Συχνά οφείλεται στον ιό Epstein-Barr ή είναι δείγμα της προσβολής από τον ιό του HIV.

Kαυσαλγία στόματος (burning mouth syndrome)

Αν αισθάνεστε την γλώσσα σας σαν να την έχετε κάψει με ένα ζεστό ρόφημα, έντονη πικρή ή μεταλλική γεύση, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα, τότε ίσως έχετε «καυσαλγία στόματος». Πρόκειται για χρόνια κατάσταση, εντοπίζεται κυρίως στις γυναίκες και οφείλεται συχνά σε ορμονικές διαταραχές, διαβήτη, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή έλλειψη βιταμινών.

"Λεία γλώσσα"

H γλώσσα μας φυσιολογικά πρέπει να είναι τραχιά, με μικρά εξογκώματα στην επιφάνια της. Αν είναι τελείως λεία, είναι αρκετά πιθανό να υποδηλώει ότι έχετε έλλειψη σιδήρουφολικού οξέος ή βιταμίνης Β12.

Αν πάλι παρουσιάζονται στην γλώσσα σας, “μπαλώματα” ανώμαλων περιοχών δίπλα σε ομαλές περιοχές, μπορεί να έχετε γεωγραφική γλώσσα (καλοήθης μεταναστευτική γλωσσίτιδα). Συνήθως είναι ασυμπτωματική κατάσταση, ωστόσο υπάρχουν ασθενείς που έχουν ευαισθησία σε ζεστά και πικάντικα φαγητά. Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι συνδέεεται συχνά με την ψωρίαση.

Πολύ μεγάλη γλώσσα

Η γλώσσα σας μοιάζει να μην… χωράει στο στόμα σας; Συχνά είναι ένδειξη διαταραχής του θυρεοειδούς -υποθυρεοειδισμός. Η κατάσταση αυτή συνεπάγεται επιβράδυνση του μεταβολικού ρυθμού και έλλειψη ενέργειας.

Γλώσσα με σχισμές

Μεγάλες και βαθιές  σχισμές στην γλώσσα μας, μπορεί να παρατηρηθούν καθώς τα χρόνια περνούν και μεγαλώνουμε. Μπορεί όμως να συνδεθούν με την ψωρίαση, το σύνδρομο Down, και το σύνδρομο Sjorgen. Φροντίστε πάντα να βουρτσίζετε και την γλώσσα σας, ώστε να απομακρύνονται υπολείμματα τροφών και βακτήρια.  

Ίσως τώρα καταλαβαίνουμε γιατί πάντα όταν επισκεπτόμασταν τον γιατρό στην παιδική μας ηλικία μας ζητούσε να ανοίξουμε διάπλατα το στόμα μας, για να εξετάσει την γλώσσα μας!

Από την γλώσσα και την μορφολογία της μπορούμε να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για την υγεία μας, αφού μπορεί να μας προειδοποιήσει έγκαιρα με κάποια σημάδια. Οποιαδήποτε βλάβη, διαρκεί παραπάνω από 2 εβδομάδες πρέπει να αξιολογηθεί άμεσα από τον γιατρό ή τον οδοντίατρο μας.

Smile in Athens

Λεωφ. Μεσογείων 387
Αγία Παρασκευή
(Νομισματοκοπείο)

Smile in London

4 Worlds End Place
Kings Road SW19 OHE
Chelsea

Επικοινωνία

210 608 3126

Ώρες επικοινωνίας:
καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή 9-2 &
τα απογεύματα Τρίτης Τετάρτης Παρασκευής 4-8

Ακολουθήστε μας:

© Copyright 2020 Smile Design Ltd.