Τι είναι η απονεύρωση δοντιού;

Τι είναι η απονεύρωση δοντιού;

Απονεύρωση ονομάζεται η ενδοδοντική θεραπεία κατά την οποία οι πολφοί (νεύρα) και οι ριζικοί σωλήνες (κανάλια νεύρων) που οδηγούν στη ρίζα θα πρέπει να αφαιρεθούν για να μη χρειαστεί να αφαιρέσετε ένα μολυσμένο δόντι.

Απονεύρωση δοντιού

Πότε χρειάζομαι απονεύρωση;

Ο πιο σημαντικός λόγος που γίνεται απονεύρωση είναι η μόλυνση των ζωτικών οργάνων (πολφοί), στο εσωτερικό του δοντιού. Στο σημείο αυτό υπάρχουν νεύρα και αγγεία και όταν τα μικρόβια προχωρήσουν μέσα στο δόντι, δημιουργούν φλεγμονή. Η φλεγμονή αυτή αν δεν εντοπιστεί εγκαίρως μέσω της απονεύρωσης, μπορεί να επεκταθεί γύρω από το δόντι και να δημιουργήσει πρήξιμο και πόνο.

 

Πώς μολύνεται το νεύρο;

Τα νεύρα μολύνονται όταν μία εξωτερική βλάβη του δοντιού εκθέτει την εσωτερική του πλευρά σε βακτήρια με συνέπεια να δημιουργηθεί φλεγμονή.

Οι αιτίες που οδηγούν στην απονεύρωση είναι:

  • Εκτεταμένη τερηδόνα
  • Κάταγμα από σκληρή τροφή ή τραυματισμός του δοντιού
  • Μεγάλα σφραγίσματα
  • Σε πολλές περιπτώσεις στραβών δοντιών

 

Πώς καταλαβαίνω ότι χρειάζομαι ενδοδοντική θεραπεία - απονεύρωση;

Συνήθως, ο έντονος πονόδοντος, το πρήξιμο ή το χρώμα του δοντιού που αρχίζει και σκουραίνει, αποτελούν ενδείξεις ότι πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας. Μερικές φορές όμως, όταν η φλεγμονή είναι σε αρχικό στάδιο υπάρχει το ενδεχόμενο να μην εμφανίζονται συμπτώματα, όμως καθώς η μόλυνση “προχωράει” είναι πολύ πιθανό να αισθάνεστε πόνο κατά την μάσηση ή όταν καταναλώνετε ένα κρύο ή ζεστό ρόφημα.

  

Πώς γίνεται η απονεύρωση;

Η απονεύρωση πραγματοποιείται στο οδοντιατρείο με χρήση τοπικής αναισθησίας και συνήθως δεν συνοδεύεται από πόνο. Η θεραπεία ολοκληρώνεται κατά την διάρκεια μίας μόνο επίσκεψης 2 ωρών. Αρχικά το δόντι που θα απονευρωθεί, απομονώνεται με χρήση ελαστικού απομονωτήρα, δημιουργώντας ένα πεδίο αποστείρωσης αλλά και προστατεύοντας τον ασθενή από τον κίνδυνο κατάποσης μικροεργαλείων.

Στη συνέχεια, οι ρίζες του δοντιού αποστειρώνονται προσεκτικά με ειδικά φάρμακα και χρήση laser. Στο τέλος ακολουθεί η προσεκτική έμφραξη τους (σφραγίσματα), ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να επαναμολυνθεί το δόντι.

 

Τι νιώθω μετά την απονεύρωση;

Η απονεύρωση θα σας ανακουφίσει από τον έντονο πόνο. Μετά το πέρας της θεραπείας, λόγω της καταπολέμησης της φλεγμονής είναι πιθανό να αισθανθείτε μία ευαισθησία ή δυσφορία, ή οποία υποχωρεί με την χρήση κάποιου αναλγητικού και μπορείτε να επιστρέψετε στο πρόγραμμα σας και τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

 

Μπορεί να πρηστώ μετά την απονεύρωση;

Ο ενδοδοντολόγος θα σας ενημερώσει, για την πιθανότητα οιδήματος μετά την ολοκλήρωση της ενδοδοντικής θεραπείας και αναλόγως θα κρίνει αν θα σας χορηγήσει αντιβίωση. Ωστόσο το οίδημα μετά την απονεύρωση είναι σπάνιο, εξαρτάται όμως από τον βαθμό της βλάβης.

 

Τι πρέπει να αποφεύγω μετα την θεραπεία;

Μέχρι να ολοκληρώσετε τη θεραπεία σας, καλό θα ήταν να αποφεύγετε τη μάσηση εκείνη την περίοδο γιατί υπάρχει κίνδυνος κατάγματος. Επίσης, να μην αμελείτε να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο σας κάθε 6 μήνες, για να ελέγχεται ακτινογραφικά η θεραπεία σας.

 

Ποιές οι παρενέργειες – επιπλοκές της απονεύρωσης;

Η απονεύρωση δοντιού είναι μία οδοντιατρική θεραπεία με υψηλά ποσοστά επιτυχίας (90-95%), που γίνονται κυρίως από εξιδικευμένους ενδοδοντιστές. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές και να οδηγήσουν σε μία αποτυχημένη ενδοδοντική θεραπεία ή ακόμη και σε αδυναμία διάσωσης του δοντιού.

Βασικό κριτήριο για να είναι μία απονεύρωση επιτυχής είναι η πλήρης εξάλειψη των μικροβίων, όχι μόνο στον κύριο ριζικό σωλήνα, αλλά και σε παράπλευρους ριζικούς σωλήνες. Εάν το εσωτερικό του δοντιού ή οι ιστοί που περιβάλλουν την ρίζα παραμένουν μολυσμένα η θεραπεία έχει αποτύχει. Τα συνήθη συμπτώματα μίας αποτυχημένης απονεύρωσης είναι ο έντονος πόνος, ή το πρήξιμο των ούλων στη περιοχή γύρω από το δόντι.

Για το λόγο αυτό συστήνεται η λήψη ακτινογραφίας μερικές μέρες μετά την απονεύρωση, ώστε να επιβεβαιωθεί αν έγινε με επιτυχία ή όχι.

 

Smile in Athens

Λεωφ. Μεσογείων 387
Αγία Παρασκευή
(Νομισματοκοπείο)

Smile in London

4 Worlds End Place
Kings Road SW19 OHE
Chelsea

Επικοινωνία

210 608 3126

Ώρες επικοινωνίας:
καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή 9-2 &
τα απογεύματα Τρίτης Τετάρτης Παρασκευής 4-8

Ακολουθήστε μας:

© Copyright 2020 Smile Design Ltd.