- Μια 35χρονη γυναίκα παρουσιάστηκε στο ιατρείο μας λέγοντας ότι « μισώ το χαμόγελο μου και δεν μπορώ να μασήσω. Ο οδοντιατρός μου ισχυρίζεται ότι τα δόντια μου είναι μια χαρά».
Η εξέταση απαιτεί:
1) πανοραμική ακτινογραφία
2) οποισθοφατνιακές ακτινογραφίες στα πίσω δόντια
3) αρχικά αποτυπώματα για κατασκευή εκμαγείων μελέτης
4) καταγραφή της σύγκλισης
Οι ανάγκες της ασθενούς και η αισθητική του λαμβάνονται υπόψιν για να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Κατασκευάσθηκαν ’’mock ups’’ δηλαδή προσωρινές θήκες με συνθετική ρητίνη, οι οποίες τοποθετήθηκαν στα δόντια χωρίς να κολληθούν για να δούμε το μήκος, το χρώμα και την αισθητική των μπροστινών και των πίσω δοντιών και να συζητήσουμε με την ασθενή μας.
Ποια ήταν όμως τα προβλήματα;
- Υπήρχαν πολλά στραβά δόντια.
- Ανιχνεύθηκαν πολλά αποχρωματισμένα σφραγίσματα.
- Ακανόνιστο τόξο.
- Έλλειψη δύο κάτω αριστερά δοντιών.
- Ανιχνεύθηκε πρόβλημα στο χρώμα των δοντιών
αριστερά. - Υπήρχαν πολλά δόντια με τερηδόνα.
Αποκατάσταση:
- Αρχικά έγινε θεραπεία ούλων, με αποτρύγωση (καθαρισμό) και στην συνέχεια ουλοπλαστικές με διοδικό laser. Η διαδικασία έγινε χωρίς αναισθησία, αναίμακτα για να επανέλθει η συμμετρία στα ούλα της.
- Στην συνέχεια διορθώσαμε τα παλιά σφραγίσματα με την βοήθεια του laser ερβίου με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής (15-20 χρόνια).
- Συνεχίσαμε με τροχισμό στο μπροστινό και πίσω δόντι κάτω αριστερά για να κατασκευάσουμε μια γέφυρα ζιρκονίου-πορσελάνης. Παροτρύναμε την ασθενή να προσθέσει δυο εμφυτεύματα εκεί που υπήρχε έλλειψη.
- Επιλέξαμε το ζιρκόνιο σαν υλικό αποκατάστασης, αφού θέλαμε εργασία ‘’metal free” αισθητικά άριστη και ταυτόχρονα πολύ ανθεκτική και με μεγάλη διάρκεια ζωής.
- Έγινε λεύκανση δοντιών με KTP laser στα δύο μπροστινά δόντια. Το KTP laser θεωρείται το πιο ασφαλές και ‘’up to date’’ όπλο στην λεύκανση.
- Προχωρήσαμε στην κατασκευή όψεων πορσελάνης όπου με αυτό τον τρόπο μπορούμε να ισιώσουμε τα στραβά δόντια, να ξανάχαρίσουμε στα δόντια την χαμένη τους ζωντάνια, προσθέτοντας διαφάνειες, ‘’να ανοίξουμε’’ το τόξο προς στα πίσω, να επέμβουμε στο χρώμα ριζικά.
- Μετά την τοποθέτηση όλων, κατασκευάστηκε ένας λεπτός νάρθηκας και της συστήσαμε να τον φορά το βράδυ. Τέλος, της επισημάναμε να μας επισκέπτεται κάθε 6 μήνες για check up και θεραπεία των ούλων.
Το συμπέρασμα είναι πως κάτι που θεωρεί ο ασθενής αδύνατο με πολύ δουλειά και άριστα υλικά είναι πάντα δυνατό.