Το σμάλτο (αδαμαντίνη) αποτελεί μία από τις πιο σκληρές ουσίες του σώματός μας η οποία προφυλάσσει το μαλακό μέρος του δοντιού μας. Είναι ημιδιαφανές, προστατεύει την οδοντίνη, το τμήμα δηλαδή του δοντιού που είναι υπεύθυνο για το λευκό χρώμα των δοντιών, και παράλληλα προστατεύει τα δόντια κατά τη μάσηση ή το τρίξιμο.
Με την πάροδο του χρόνου, ροφήματα όπως ο καφές, το τσάι, το κρασί και οι βλαβερές συνήθειες όπως το κάπνισμα αποχρωματίζουν τα δόντια. Τα οξέα από τα τρόφιμα και τα βακτήρια διαβρώνουν το σμάλτο των δοντιών, και δυστυχώς δεν μπορεί να αναπτυχθεί ξανά μόνο του, από τον οργανισμό μας.
Τι προκαλεί διάβρωση του σμάλτου;
Η διάβρωση του σμάλτου μπορεί να προκληθεί από την υπερκατανάλωση αναψυκτικών με φωσφορικά και κιτρικά οξέα, όπως και από τη διατροφή πλούσια σε άμυλο και ζάχαρη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα βακτήρια αναπτύσσονται στο στόμα μας λόγω της ζάχαρης και παράγουν οξέα που καταστρέφουν το σμάλτο.
Επίσης, η ξηροστομία είναι σημαντικός παράγοντας φθοράς του σμάλτου. Το σάλιο συμβάλλει στην πρόληψη της τερηδόνας ξεπλένοντας τα βακτήρια και τα υπολείμματα τροφής από το στόμα και η έλλειψή του έχει σημαντικό αντίκτυπο.
Ακόμη, η Νόσος Παλινδρόμησης Οξέος ή η καούρα φέρνουν τα οξέα στομάχου μέχρι το στόμα, όπου μπορούν να βλάψουν το σμάλτο.
Αντίστοιχα, η κατάχρηση αλκοόλ, η βουλιμία και οι διατροφικές διαταραχές που βλάπτουν την υγεία πολλαπλώς, μπορούν να διαβρώσουν το σμάλτο μέσω του εμετού, ως πηγή οξέων.
Τι συμβαίνει όταν καταστραφεί το σμάλτο των δοντιών;
Το σμάλτο μπορεί και να φθαρεί αλλά και να σπάσει με αποτέλεσμα να αφήνει εκτεθειμένο το εσωτερικό στρώμα του δοντιού. Η ευαισθησία ή ο πόνος στη διαφορά θερμοκρασίας, όταν για παράδειγμα καταναλώνουμε ένα ζεστό ρόφημα ή τρώμε ένα παγωτό, αποτελεί ένδειξη. Μία ακόμη ένδειξη είναι τα πιο ευάλωτα στην τερηδόνα δόντια όπως και αυτά που κιτρινίζουν αρκετά εύκολα.
Πώς αντιμετωπίζεται η απώλεια σμάλτου των δοντιών;
Η θεραπεία της φθοράς σμάλτου των δοντιών εξαρτάται από το πρόβλημα. Με την τεχνική του bonding, όψεις συνθετικής ρητίνης, αποκαθιστούμε το σμάλτο καθώς οι όψεις ρητίνης μιμούνται το εφέ της κατεστραμμένης αδαμαντίνης.
Αυτό που πρέπει να αποφεύγουμε είναι οι λευκαντικές οδοντόκρεμες αλλά και η θεραπεία οποιασδήποτε τεχνικής λεύκανσης ώστε να μην επιδεινώσουμε την φθορά της αδαμαντίνης.
Για να αποφύγουμε κάθε πρόβλημα θα ήταν καλό εκτός από τη φροντίδα της στοματικής μας υγιεινής που επιμελούμαστε εμείς οι ίδιοι να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρό μας για ετήσιο check-up και καθαρισμό.