Μεγαλώνοντας πολλοί από εμάς βρίσκουμε τους εαυτούς μας να μην είμαστε πολύ συνεπείς σε αυτή την τόσο σημαντική συνήθεια.
Υπάρχει η πεποίθηση ότι στην χειρότερη περίπτωση, το μόνο που μπορεί να μας συμβεί είναι η άσχημη αναπνοή, όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά!
Αυτά είναι τα 5 προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος που αμελεί να φροντίζει την στοματική του υγιεινή:
1. Περιοδοντική νόσος
Πρόκειται για μια φλεγμονώδη νόσο των ιστών που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια. Η φλεγμονή αυτή εξαπλώνεται βαθιά στους ιστούς και σιγά - σιγά παρατηρείται αποκόλληση των ούλων από τα δόντια και καταστροφή του οστού που στηρίζει τις ρίζες των δοντιών. Αν δεν υπάρχει έγκαιρη αντιμετώπιση, τα δόντια κουνιούνται από την θέση τους σε πρώτο στάδιο και τελικά χάνονται.
Συνήθως, ο ασθενής αντιλαμβάνεται το πρόβλημα όταν η νόσος έχει προχωρήσει αρκετά. Σύμφωνα με έρευνες η περιοδοντίτιδα θεωρείται η πιο συνηθισμένη αιτία απώλειας των δοντιών στους ενήλικες και συνήθως παρατηρείται πιο πολύ σε ηλικίες άνω των 45 ετών.
2. Οδοντική Πλάκα
Η πλάκα είναι μία κολλώδης άχρωμη “μεμβράνη” η οποία αποτελείται από βακτήρια και απο χημικές ουσίες που αυτά εκκρίνουν. Αναπτύσσεται στα δόντια και στα ούλα, όταν βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο βουρτσίζοντας τα δόντια μας απομακρύνεται εύκολα, αν όμως δεν αφαιρεθεί σκληραίνει σταδιακά και δημιουργεί πέτρα. Όταν η πέτρα δημιουργηθεί επάνω στην γραμμή των ούλων έχει ως αποτέλεσμα να οδηγήσει στην ουλίτιδα. Πλένοντας λοιπόν τα δόντια μας δεν επιτρέπουμε στην πλάκα να προλάβει να σχηματιστεί.
3. Ουλίτιδα
Πρόκειται για φλεγμονή του ούλου, δηλαδή του ιστού που περιβάλλει το δόντι. Το πρήξιμο δημιουργείται συνήθως από τον σχηματισμό της πλάκας, όπως προαναφέραμε.
Τα συμπτώματα είναι κυρίως κόκκινα πρησμένα ούλα που ματώνουν με το βούρτσισμα των δοντιών ή όταν χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα. Αν δεν καταπολεμηθεί εγκαίρως και τα ούλα εξακολουθούν να ματώνουν και να είναι πρησμένα, τότε το πιθανότερο είναι να εξελιχθεί σε κάτι πολύ πιο σοβαρό, που είναι η περιοδοντίτιδα!
4. Τερηδόνα
Η τερηδόνα δεν κάνει διακρίσεις, αφού “εμφανίζεται” και σε παιδιά και σε ενήλικες. Δημιουργείται όταν καταναλώνουμε κάποιο τρόφιμο ή ποτό, (ειδικά αν περιέχει ζάχαρη).
Tα μικρόβια του στόματος παράγουν οξέα τα οποία φθείρουν και τρυπούν τα δόντια μας. Aν δεν εντοπιστεί και δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να καταστρέψει τα δόντια μας, να απονεκρώσει τα ευαίσθητα νεύρα που βρίσκονται στο κέντρο τους και να δημιουργήσει απόστημα. Η τερηδόνα είναι δύσκολο να εντοπιστεί, οι συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο θα βοηθήσουν ώστε να ανιχθευθεί και να αντιμετωπιστεί πριν υπάρξει επιδείνωση.
5. Κακοσμία
Η κακή αναπνοή θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα κάποιου από τα οδοντιατρικά προβλήματα που αναφέραμε. Σχετίζεται βεβαίως με την κακή στοματική υγιεινή.
Όταν δεν βουρτίζουμε τα δόντια μας δημιουργούμε το κατάλληλο περιβάλλον για πλάκα και πέτρα. Όταν καταναλώνουμε τροφές, τα υπολλείματα που κολλάνε επάνω στα δόντια μας, αν δεν απομακρυνθούν με το βούρτσισμα με το πέρασμα του χρόνου, δημιουργούν την πέτρα. Συνέπεια έχει την δυσάρεστη αναπνοή.
Θα πρέπει να μην παραλείπουμε να βουρτσίζουμε τα δόντια μας, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, να χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα και φυσικά να μην ξεχνάμε το οδοντικό διάλυμα. Η επίσκεψη στον οδοντίατρο μία φορά τον χρόνο είναι απαραίτητη και αν ανήκετε στην κατηγορία όσων έχουν πιο ευαίσθητα δόντια, ο προληπτικός οδοντιατρικός έλεγχος πρέπει να γίνεται κάθε έξι μήνες.