Η απάντηση για την σωστή οδοντόβουρτσα είναι πιο εύκολη, να επιλέξουμε κάποια με μαλακές τρίχες για το σωστό βούρτσισμα των δοντιών μας.
Αυτό που μας προβληματίζει περισσότερο είναι η επιλογή της σωστής οδοντόκρεμας. Καθημερινά βλέπουμε στο σούπερ μάρκετ, στα φαρμακεία αλλά και στην τηλεόραση να κυκλοφορούν νέα προϊόντα, η μεγάλη όμως ααυτή ποικιλία τις περισσότερες φορές μας μπερδεύει παρά μας βοηθάει.
Το σίγουρο είναι ότι η επιλογή της σωστής οδοντόκρεμας εξαρτάται από τις ιδιαίτερες ανάγκες που έχει ο κάθε ένας και στοχεύει στην αντιμετώπιση διαφορετικών προβλημάτων της στοματικής υγιεινής.
Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να ξεδιαλύνουμε το τοπίο.
Ας δούμε ποια είναι τα κυριότερα είδη οδοντόκρεμας που κυκλοφορούν στο εμπόριο, χωρίς να ξεχνάμε ότι ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε στόματος, ο πλέον κατάλληλος για να μας προτείνει την σωστή οδοντόκρεμα είναι ο οδοντίατρος μας.
- Οδοντόκρεμες με φθόριο: Το συστατικό που πρέπει οπωσδήποτε να έχει μια οδοντόκρεμα που θα αγοράσουμε είναι το φθόριο. Η ουσία αυτή εμποδίζει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη της τερηδόνας στα δόντια. Επίσης, θωρακίζει τα δόντια μας κάνοντας τα πιο ανθεκτικά στην δράση των οξέων που παράγονται από την μικροβιακή πλάκα και παρεμποδίζει και επιδιορθώνει μελλοντικές τερηδονικές βλάβες. Σήμερα οι περισσότερες οδοντόκρεμες που υπάρχουν στην αγορά περιέχουν φθόριο. Οι μορφές φθορίου που περιέχουν είναι το φθοριούχο νάτριο ή ο φθοριούχος κασσίτερος σε συγκεντρώσεις μέχρι 1450ppm.
- Οδοντόκρεμες κατά της πλάκας και της πέτρας: Η πλάκα είναι μία άχρωμη και κολλώδης ουσία μικροβίων που σχηματίζεται πάνω στα δόντια και τα ούλα. Αν η πλάκα δεν καθαριστεί με το σωστό βούρτσισμα των δοντιών και την χρήση οδοντικού νήματος, στην συνέχεια σκληραίνει και μετατρέπεται σε πέτρα, πρόκειται για μία κίτρινη ουσία ή καφέ ουσία που προκαλεί τερηδόνα και άλλες ασθένειες των δοντιών. Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη μπορεί να προληφθεί με την χρήση της κατάλληλης οδοντόκρεμας. Το συστατικό αυτών των οδοντόκρεμων είναι ισχυρά αποτριπτικά, όπως είναι τα πυροφοσφωρικά άλατα και ο κιτρικός ψευδάργυρος που προκαλούν αποτριβές στο σμάλτο των δοντιών. Πολλές από αυτές τις οδοντόκρεμες περιέχουν και φθόριο.
- Οδοντόκρεμες για ευαίσθητα δόντια: Πολλοί άνθρωποι έχουν ευαισθησία στα δόντια τους όταν καταναλώνουν κρύα φαγητά ή ποτά. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί δεν βουρτσίζουμε σωστά τα δόντια μας (επίμονο βούρτσισμα), είτε λόγω κάποιας πάθησης των δοντιών, είτε λόγω γήρανσης ή και συνδυασμού των παραπάνω. Τα ενεργά τους συστατικά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη περιλαμβάνει νιτρικό κάλιο και κιτρικό κάλιο που διακόπτουν την μετάδοση των σημάτων, άρα και του πόνου μέσω των νεύρων. Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει συστατικά όπως το στρόντιο, αργινίνη και άλατα φωσφορικού ασβεστίου, ουσίες που μπορούν να φράξουν τους πόρους στις ρίζες των δοντιών που ευθύνονται για την ευαισθησία στο ζεστό ή το κρύο. Οι περισσότερες οδοντόκρεμες για ευαίσθητα δόντια περιέχουν και φθόριο, οπότε ενδείκνυνται για καθημερινή χρήση.
- Λευκαντικές οδοντόκρεμες: Το κάπνισμα δεν κάνει μόνο κακό στην υγεία μας, αλλά όπως φαίνεται και στα δόντια μας, αφού η νικοτίνη τα κιτρινίζει. Το ίδιο συμβαίνει και αν πίνουμε κόκκινο κρασί, τσάϊ ή καφέ καθώς τα συστατικά τους αποχρωματίζουν τα δόντια μας. Προκειμένου να βελτιώσουμε την εικόνα τους και να αφαιρέσουμε σε ένα βαθμό τους λεκέδες μπορούμε χρησιμοποιήσουμε μία λευκαντική οδοντόκρεμα. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η λευκαντική τους δράση οφείλεται στην αποτριπτική ικανότητα που έχουν για να απομακρύνουν τις χρωστικές που επικάθονται στα δόντια, γεγονός που σταδιακά μπορεί να επηρεάσει το σμάλτο των δοντιών. Εάν θέλουμε να βελτιώσουμε το χαμόγελο μας, η καλύτερη λύση είναι να απευθυνθούμε στον οδοντίατρο μας, ο οποίος γνωρίζει τις τεχνικές και διαθέτει τα κατάλληλα μηχανήματα και τα υλικά ώστε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα με ασφάλεια.
- Φυτικές οδοντόκρεμες: Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος έχει στραφεί σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής με αποτέλεσμα να στρέφεται σε προϊόντα που περιέχουν φυτικά συστατικά. Μπορεί κάποιος να τις εντάξει στην καθημερινή φροντίδα των δοντιών του με την προϋπόθεση να περιέχουν φθόριο και ήπια αποτριπτική δράση.
- Φαρμακευτικές οδοντόκρεμες: Πρόκειται για οδοντόπαστες που δίνονται με την οδηγία του οδοντιάτρου μας.
- Παιδικές οδοντόκρεμες: Είναι σημαντικό οι οδοντόπαστες που χρησιμοποιούν παιδιά και ενήλικες να περιέχουν φθόριο. Στη περίπτωση των παιδιών έως 2 ετών, η περιεκτικότητα του φθορίου πρέπει να είναι μειωμένη, 250-500ppmF, μέχρι 6 ετών η οδοντόκρεμα να περιέχει τουλάχιστον 1000pmF, ενώ μετά από αυτή την ηλικία μπορούν να χρησιμοποιούν την κανονική οδοντόκρεμα (1450-1500ppmF). Το φθόριο είναι πολύ σημαντικό καθώς συμβάλλει στην καταπολέμηση αλλά και την πρόληψη της τερηδόνας και της ουλίτιδας.
Σε κάθε περίπτωση, μια επίσκεψη στο οδοντιατρείο μπορεί να μας «διαφωτίσει» στο ποιά οδοντόκρεμα είναι κατάλληλη για τις ανάγκες των δοντιών μας και ποια θα μας αποφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα.