Πώς η στοματική μας υγεία επηρεάζει τη γενική υγεία;

στοματική μας υγεία στοματική μας υγεία

Η σχέση μεταξύ γενικής και στοματικής υγείας βρίσκεται στο επίκεντρο ερευνών εδώ και δεκαετίες.

Ο αντίκτυπος της κακής στοματικής υγιεινής έχει εντοπιστεί πολύ νωρίς, με τις στοματικές ασθένειες να συνδέονται με καρδιαγγειακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση αλλά και αναπνευστικά προβλήματα.

Μία μεγάλη μερίδα πληθυσμού πιστεύει, λανθασμένα, πως η φροντίδα της στοματικής υγείας είναι σημαντική μόνο για τη διατήρηση των λευκών δοντιών και τη δροσερή αναπνοή.  Στην πραγματικότητα όμως οι λόγοι είναι περισσότεροι και πολύ πιο σημαντικοί συμβάλλοντας στη γενική μας υγεία.

Δεδομένου ότι το στόμα αποτελεί σημείο εισόδου στον οργανισμό, στις πεπτικές και αναπνευστικές οδούς, είναι ουσιαστικά η «πόρτα» απ’ όπου τα βακτήρια εισέρχονται στο σύστημά μας. Η καλή λοιπόν φροντίδα της στοματικής υγιεινής μαζί με τη φυσική άμυνα του σώματος είναι συνήθως ικανοποιητικοί παράγοντες για να κρατήσουν τα βακτήρια μακριά.

Χωρίς σωστή φροντίδα, όπως το καθημερινό βούρτσισμα, τη χρήση νήματος και τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο για έλεγχο και καθαρισμό, τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν στοματικές λοιμώξεις, τερηδόνα και ασθένεια των ούλων.

Μελέτες δείχνουν ότι τα βακτήρια του στόματος και η κακή στοματική υγιεινή μπορούν να συμβάλουν σε διάφορες ασθένειες που συνδέονται:

 

  1. Με την καρδιά

Όταν τα βακτήρια φτάνουν από το στόμα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος σε ορισμένα μέρη της καρδιάς είναι πιο πιθανό να προκληθεί μόλυνσή της. Πώς μπορεί να συμβεί αυτό; Μέσω της αιμορραγίας των ούλων από τη συνηθέστερη πάθηση που ονομάζεται ουλίτιδα.

 

  1. Με επιπλοκές εγκυμοσύνης

Η περιοδοντίτιδα, μια λοίμωξη των ούλων που βλάπτει τον μαλακό ιστό και καταστρέφει τα οστά που στηρίζουν τα δόντια, σχετίζεται με πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης.

 

  1. Με πνευμονία

Τα βακτήρια στο στόμα δεν μένουν πάντα εκεί. «Ταξιδεύουν» στον οργανισμό και οι πνεύμονες είναι αρκετά κοντά ώστε να προσβληθούν, με αποτέλεσμα η πνευμονία και άλλες αναπνευστικές επιπλοκές να αποτελούν ισχυρή πιθανότητα.

 

Η επίσκεψη στον οδοντίατρο ανά 3 μήνες αποτελεί μία μικρή επένδυση στη γενική μας υγεία και όχι μόνο στη στοματική. Κάθε φορά που ανοίγουμε το στόμα, αφήνουμε τον οδοντίατρο να ελέγξει όχι μόνο την υγεία δοντιών και ούλων,  αλλά και τα πρώτα σημάδια καρκίνου του στόματος, εφόσον είναι ο μόνος που μπορεί να τα διαπιστώσει.

Smile in Athens

Λεωφ. Μεσογείων 387
Αγία Παρασκευή
(Νομισματοκοπείο)

Smile in London

4 Worlds End Place
Kings Road SW19 OHE
Chelsea

Επικοινωνία

210 608 3126

Ώρες επικοινωνίας:
καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή 9-2 &
τα απογεύματα Τρίτης Τετάρτης Παρασκευής 4-8

Ακολουθήστε μας:

© Copyright 2020 Smile Design Ltd.