Ποιοί είναι οι κύριοι ύποπτοι για την τερηδόνα;

Ποιοί είναι οι κύριοι ύποπτοι για την τερηδόνα;

 

Ότι η ζάχαρη χαλάει τα δόντια το γνωρίζουν όλοι, για τον λόγο αυτό τα γλυκά και οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη βρίσκεται στην νούμερο ένα θέση της λίστας των τροφών που είναι «απαγορευμένα» για τα δόντια μας.    

Αυτό που δεν γνωρίζει η πλειοψηφία των ανθρώπων είναι ότι δεν ενοχοποιούνται μόνο τα γλυκά και η ζάχαρη για την δημιουργία τερηδόνας στα δοντια.

 

Τι είναι η τερηδόνα και πώς δημιουργείται;

Στο στόμα μας υπάρχουν μικρόβια που δημιουργούν την οδοντική πλάκα η οποία εντοπίζεται πάνω στην επιφάνεια των δοντιών. Όταν δεν φροντίζουμε για την στοματική υγιεινή του στόματος μας και δεν βουρτσίζουμε τα δόντια μας, τα βακτήρια υπεραναπτύσσονται. Τα βακτήρια που υπάρχουν στο στόμα διασπούν τους υδατάνθρακες και τα σάκχαρα από τις τροφές που καταναλώνουμε, που έχει ως αποτέλεσμα να παράγονται οξέα τα οποία μειώνουν το ph του στόματος και διαβρώνουν την αδαμαντίνη των δοντιών.

Εάν η οδοντική πλάκα δεν αφαιρεθεί τα βακτήρια της πλάκας συνεχίζουν να παράγουν περισσότερα οξέα που σταδιακά οδηγεί στην καταστροφή του δοντιού και την δημιουργία κοιλότητας στο δόντι. Η βλάβη της τερηδόνας μεγαλώνει και δημιουργείται ευαισθησία και πόνος στο δόντι. Στη συνέχεια, τα βακτήρια εισέρχονται στο εσωτερικό του δοντιού και μπορεί να προκαλέσουν λοίμωξη ή αλλιώς απόστημα.

 

Ποιες τροφές προκαλούν τερηδόνα;

 

Ανθρακούχα αναψυκτικά:

Εκτός από την ζάχαρη που περιέχουν η οποία ευνοεί την ανάπτυξη της τερηδόνας, μεγάλη απειλή φαίνεται να είναι και τα οξέα (ανθρακικό) που μειώνουν το ph του στόματος (κοντά στο 2,5) και προκαλούν σοβαρές βλάβες στα δόντια. Το ίδιο ισχύει και για τα λάϊτ αναψυκτικά , τα ανθρακούχα νερά και τις σόδες.

 

Αθλητικά ποτά:

Ίσως υπάρχει η αντίληψη ότι είναι προτιμότερα από τα αναψυκτικά, ωστόσο ισχύει το ίδιο καθώς περιέχουν πολλά οξέα και ζάχαρη, οπότε είναι το ίδιο βλαβερά.

 

Ζαχαρούχο γάλα, εβαπορέ, σοκολατούχο:

Αυτά τα είδη γάλακτος έχουν πιο παχύρευστη υφή από το φρέσκο με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία των δοντιών μας.

 

Αποξηραμένα φρούτα:

Μπορεί να αποτελούν ένα χορταστικό και υγιεινό σνάκ, ωστόσο δεν είναι το ίδιο υγιεινά και για τα δόντια μας, επειδή λόγω της σύστασης τους κολλάνε πιό εύκολα στην επιφάνεια των δοντιών. Επιπλέον, περιέχουν μεγάλη ποσότητα φυτικών σακχάρων που οδηγεί στην δημιουργία τερηδόνας.

 

Σνακ (γαριδάκια, κράκερς, τσίπς):

Οι περισσότεροι απολαμβάνουμε βλέποντας την αγαπημένη μας ταινία να έχουμε δίπλα μας ένα μπόλ με αυτά. Αν ξέραμε όμως πόσο επιζήμια είναι για τα δόντια μας θα περιορίζαμε αυτή την συνήθεια!

 

Χυμοί του εμπορίου:

Οι χυμοί που βρίσκουμε στο σούπερ μάρκετ περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.

 

Υδατάνθρακες:

Το ψωμί και τα ζυμαρικά από επεξεργασμένο λευκό αλεύρι είναι σχεδόν το ίδιο επιζήμια για τα δόντια μας όπως οι τροφές που περιέχουν ζάχαρη, γιατί το άμυλο που έχουν διασπάται σε απλά σάκχαρα τα οποία αποτελούν τροφή για τα επιβλαβή βακτήρια.

 

Αλκοόλ:

Η κατανάλωση αλκοόλ δεν κάνει μόνο κακό στην υγεία μας, αλλά συμβάλλει στην δημιουργία τερηδόνας και ουλίτιδας. Το αλκοόλ δημιουργεί αφυδάτωση και επιβραδύνει την παραγωγή σιέλου, το οποίο είναι απαραίτητο για την ενίσχυση των καλών βακτηρίων του στόματος.

 

Smile in Athens

Λεωφ. Μεσογείων 387
Αγία Παρασκευή
(Νομισματοκοπείο)

Smile in London

4 Worlds End Place
Kings Road SW19 OHE
Chelsea

Επικοινωνία

210 608 3126

Ώρες επικοινωνίας:
καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή 9-2 &
τα απογεύματα Τρίτης Τετάρτης Παρασκευής 4-8

Ακολουθήστε μας:

© Copyright 2020 Smile Design Ltd.