Ποιες είναι οι κακές συνήθειες που χαλάνε τα δόντια μας;

Ποιες είναι οι κακές συνήθειες που χαλάνε τα δόντια μας;

 

Μέσα στην ημέρα, έχοντας μια δύσκολη καθημερινότητα οι περισσότεροι από εμάς, υιοθετούμε κάποιες συνήθειες άθελα μας, που με την πάροδο του χρόνου κάνουν κακό στα δόντια μας.

Σύμφωνα με πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, μόλις το 0,7% των ατόμων ηλικίας 35-44 ετών στην Ελλάδα δεν έχουν τερηδόνα, ενώ 9 στους 10 Έλληνες έχουν εμφανίσει ασθένειες των ούλων.

Ας δούμε τις κυριότερες από αυτές:

    • Δεν βουρτσίζουμε (σωστά) τα δόντια μας: Ένα πολύ μικρό ποσοστό (35,4%) σύμφωνα με στοιχεία της ΕΟΟ βουρτσίζει τα δόντια του δύο οι περισσότερες φορές την ημέρα, όπως είναι και το σωστό. Η πλειοψηφία αρκείται στο βούρτσισμα της μίας φοράς μέσα στην ημέρα, ενώ υπάρχουν και αυτοί που δεν τα βουρτσίζουν καθόλου! Ακόμη, συνηθίζουμε να αφιερώνουμε ελάχιστο χρόνο όταν τα βουρτσίζουμε ή τα βουρτσίζουμε λάθος, ασκώντας δύναμη και χρησιμοποιώντας πολύ σκληρές οδοντόβουρτσες και διαβρωτικές οδοντόκρεμες.

 

    • Πίνουμε ροφήματα με ανθρακικό: Καταναλώνοντας συχνά ροφήματα με ανθρακικό κάνουμε κακό στα δόντια μας. Τα αναψυκτικά, ακόμα και το μεταλλικό νερό, περιέχουν ουσίες που καταστρέφουν την αδαμαντίνη και μακροπρόθεσμα δημιουργούν οδοντικά προβλήματα. Καλό είναι μετά την κατανάλωση τους να ξεπλένουμε το στόμα μας με νερό.

 

    • Ανοίγουμε πράγματα με τα δόντια μας: Η πιο κοινή συνήθεια είναι να χρησιμοποιούμε τα δόντια μας για να ανοίξουμε μια συσκευασία ή ένα μπουκάλι, ή ακόμη και τις φουρκέτες για τα μαλλιά μας. Η συνήθεια μας αυτή μπορεί να προκαλέσει σπασίματα και φθορές στα δόντια μας.

 

    • Καταναλώνουμε πολλή «κρυφή» ζάχαρη: Όλοι ξέρουμε πόσο βλαβερή είναι η ζάχαρη για την υγεία των δοντιών μας, όμως ακόμη πιο επικίνδυνη είναι η «κρυφή» ζάχαρη. Αυτή υπάρχει σε φρουτοχυμούς, δημητριακά διαίτης, ισοτονικά ροφήματα, ακόμη και σε φάρμακα ( καραμέλες για τον λαιμό). Η ζάχαρη μένει στα δόντια μας  και επιτρέπει στα βακτήρια να παράγουν οξέα για ώρες.

 

    • Τσιμπολογάμε συνέχεια: Κατά την διάρκεια της ημέρας, ειδικά αν δουλεύουμε πολλές ώρες ή ακόμα και αν μένουμε στο σπίτι συνηθίζουμε να τσιμπολογάμε διάφορα σνακ. Αυτό όπως αποδεικνύεται μόνο κακό κάνει αφού, οι μικρές ποσότητες φαγητού δεν είναι ικανές να παράγουν αρκετή ποσότητα σάλιου, με αποτέλεσμα τα υπολλείματα των τροφών να μένουν περισσότερη ώρα πάνω στα δόντια. Μια εναλλακτική είναι να περιορίσουμε τα σνακ σε δύο την ημέρα, ή να επιλέγουμε πιο υγιεινές εκδοχές, όπως καρότο, μήλο, σέλερι, με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και άμυλο.

 

    • Καπνίζουμε: Το τσιγάρο και γενικά τα προϊόντα καπνού, λόγω των χρωστικών που περιέχουν επηρεάζουν το χρώμα των δοντιών μας και με τον χρόνο το αλλοιώνουν, όμως δεν είναι μόνο αυτό, ο καπνός στεγνώνει το στόμα μας και αυξάνει την πλάκα που αναπτύσσεται στα δόντια μας, προκαλώντας ουλίτιδα.

 

    • Τρίζουμε τα δόντια μας: Ο τριγμός των δοντιών (βρουξισμός) είναι συχνά κληρονομικός, πολλοί άνθρωποι όμως έχουν αυτή την συνήθεια σε περιόδους άγχους και στρες. Ο τριγμός έχει ως συνέπεια να τρίβονται οι μασητικές επιφάνειες της άνω και κάτω γνάθου μεταξύ τους. Οι περισσότεροι δυστυχώς δεν το καταλαβαίνουν, κυρίως γιατί το κάνουν υποσυνείδητα ή όταν κοιμούνται και το πληροφορούνται από τον οδοντίατρο τους ή τον ορθοδοντικό. Ο ασθενής πρέπει να προχωρήσει σε θεραπεία του προβλήματος, ειδάλλως μπορεί να οδηγήσει σε αλλοιώσεις, λέπτυνση και φθορά των δοντιών, κεφαλαλγίες, δυσκολία στη μάσηση, ακόμα και σπασμένα δόντια.

 

    • Μασάμε παγάκια: Κοινή συνήθεια για πολλούς αποτελεί κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες όταν απολαμβάνουμε τον καφέ μας ή ένα κρύο ρόφημα, στο τέλος να μασάμε και τα παγάκια! Όπως φαίνεται δεν είναι καθόλου αθώα, αφού μπορεί να ραγίσουν ή να σπάσουν κάποιο δόντι, να προκαλέσουν φθορές στην αδαμαντίνη ή να δημιουργήσουν πρόβλημα σε κάποιο σφράγισμα. Στη περίπτωση που γίνεται χρόνια, πολύ πιθανό είναι να διαπιστώσουμε ότι τα δόντια μας έχουν γίνει πολύ ευαίσθητα σε κρύα και ζεστά ροφήματα ή ακόμη να εμφανίζουν συχνά τερηδόνα.

 

    • Δεν χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα: Όπως έχουμε αναφέρει το βούρτσισμα των δοντιών δεν αρκεί. Η οδοντόβουρτσα δεν μπορεί να φτάσει σε όλα τα σημεία, όπως ανάμεσα στα δόντια, γι’αυτό χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα. Καλό είναι να το εντάξουμε στη υγιεινή των δοντιών μας τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

 

 

 

Smile in Athens

Λεωφ. Μεσογείων 387
Αγία Παρασκευή
(Νομισματοκοπείο)

Smile in London

4 Worlds End Place
Kings Road SW19 OHE
Chelsea

Επικοινωνία

210 608 3126

Ώρες επικοινωνίας:
καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή 9-2 &
τα απογεύματα Τρίτης Τετάρτης Παρασκευής 4-8

Ακολουθήστε μας:

© Copyright 2020 Smile Design Ltd.