Όσα πρέπει να ξέρεις για τα οδοντικά εμφυτεύματα

Όσα πρέπει να ξέρεις για τα οδοντικά εμφυτεύματα

 

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι μεταλλικές θήκες που μοιάζουν με βίδα και τοποθετούνται με χειρουργική επέμβαση στο φατνιακό οστούν κάτω από τα ούλα, όταν σταθεροποιηθούν προσθέτονται επάνω τους τα τεχνητά δόντια.

 

  • Ποιος είναι ο ρόλος των εμφυτευμάτων;

 

Τα εμφυτεύματα χρησιμοποιούνται ως αντικατάσταση σε δόντια που έχουν αφαιρεθεί. Ειδικότερα, τα εμφυτεύματα αντικαθιστούν τις ρίζες των δοντιών και πάνω τους τοποθετούνται τα τεχνητά δόντια. Με το πέρασμα του χρόνου η ‘βίδα’ συνδέεται με το οστό και μένει σταθερό. Κάτι πολύ σημαντικό είναι πως τα εμφυτεύματα μπορούν να αντικαταστήσουν ένα ή περισσότερα δόντια ή να στηρίξουν μια γέφυρα ή μια ολόκληρη οδοντοστοιχία.

 

  • Πόσα είναι τα είδη των εμφυτευμάτων;

 

Παρότι υπάρχουν πολλά είδη οδοντικών εμφυτευμάτων εκείνα που χρησιμοποιούνται ευρέως είναι τα ενδοσκοπικά εμφυτεύματα, τα οποία έχουν ριζόμορφη εικόνα.

 

Στην μορφή τους μοιάζουν αρκετά με τις ρίζες των φυσικών μας δοντιών, το abutment (προσθετικό εμφύτευμα) μοιάζει με τροχισμένο δόντι και η στεφάνη θήκη μοιάζει με αυτό που αντιλαμβάνεται ο ασθενής ως δόντι. Είναι κατασκευασμένα από κράμα τιτανίου, απόλυτα βιοσυμβατό από τον ανθρώπινο οργανισμό και συνοδεύονται από πιστοποιητικό εγγύησης.

 

Η φυσιολογική διαδικασία της οστεοενσωμάτωσης είναι  αυτό που ονομάζει ο μέσος άνθρωπος να το δεχθεί ο οργανισμός του ομαλά. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια φυσιολογική διαδικασία όπου οι σπείρες του εμφυτεύματος «γεμίζουν» περιμετρικά με οστούν, επομένως το εμφύτευμα γίνεται ένα με την γνάθο και το καθιστά αμετακίνητο.

 

  • Ποιος ο χρόνος ζωής των εμφυτευμάτων;

 

 Όλα εξαρτώνται από την στοματική υγιεινή, τις μασητικές συνήθειες που ασκεί ο ασθενής, την ύπαρξη βρυγμού, δηλαδή εάν ο ασθενής σφίγγει τα δόντια του, εάν επισκέπτεται τον οδοντίατρο για καθαρισμό κάθε (6) μήνες και η γενικότερη υγεία του είναι σε καλή κατάσταση.

 

  • Κατάλληλοι και ακατάλληλοι υποψήφιοι εμφυτευμάτων

 

 Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων δεν έχει περιορισμό ηλικίας. Βασικό κριτήριο για την ασφαλή τοποθέτηση τους είναι η ύπαρξη αρκετού και καλής ποιότητας στηρικτικού οστούν.

            Η διάγνωση γίνεται απαραίτητα με αξονική τομογραφία γνάθου και όχι με την πανοραμική ακτινογραφία.

            Εφόσον υπάρχει επαρκές στηρικτικό οστούν και ελεύθερο ιατρικό ιστορικό η επέμβαση πραγματοποιείται με ασφάλεια από τον γναθοπροσωπικό χειρουργό σε ελάχιστα λεπτά και με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας. Τα εμφυτεύματα δεν αγαπούν το τσιγάρο και λατρεύουν την στοματική υγιεινή. Ασθενείς άνω τον 50 που κάνουν χρήση διφοσφωνικών φαρμάκων για την οστεοπόρωση πρέπει να ενημερώνουν τον οδοντίατρο τους.

 

Smile in Athens

Λεωφ. Μεσογείων 387
Αγία Παρασκευή
(Νομισματοκοπείο)

Smile in London

4 Worlds End Place
Kings Road SW19 OHE
Chelsea

Επικοινωνία

210 608 3126

Ώρες επικοινωνίας:
καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή 9-2 &
τα απογεύματα Τρίτης Τετάρτης Παρασκευής 4-8

Ακολουθήστε μας:

© Copyright 2020 Smile Design Ltd.