Μύθοι και αλήθειες για τα δόντια μας.

Μύθοι και αλήθειες για τα δόντια μας.

 

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε διαμορφώσει στο μυαλό μας κάποιες «αλήθειες» προσπαθώντας να εξηγήσουμε κοινά οδοντιατρικά προβλήματα και όχι μόνο, είτε ακούγοντας τες από τους γονείς μας, είτε από κάποιον μεγαλύτερο.

Με το πέρασμα των χρόνων έχουν «ριζώσει» στο μυαλό μας και στην κουλτούρα μας και είναι δύσκολο να διακρίνουμε τι ισχύει στην πραγματικότητα.

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας που είναι συνεχής, αλλά και η εύκολη πρόσβαση από όλους στην πληροφόρηση βοηθούν να καταρρίψουμε αυτές τις λανθασμένες απόψεις. Παρακάτω θα αναλύσουμε κάποιες από αυτές.

 

-ΜΥΘΟΣ: “Oσο πιο δυνατά βουρτσίζω τα δόντια μου, τόσο καλύτερα τα καθαρίζω.”

AΛΗΘΕΙΑ: Φυσικά δεν ισχύει κάτι τέτοιο, πιο συγκεκριμένα, το έντονο και επίμονο βούρτσισμα μπορεί να καταστρέψει το σμάλτο των δοντιών αλλά και να τραυματίσει τα ούλα μας. Σύμφωνα με τους οδοντίατρους, κατά το βούρτσισμα των δοντιών κάνουμε απαλές και προσεκτικές κινήσεις χωρίς μεγάλη πίεση. Κυκλικές πάνω στα δόντια και ευθείες κινήσεις πάνω στην μασητική επιφάνεια.

 

-ΜΥΘΟΣ: Οι ακριβές οδοντόκρεμες είναι πιο αποτελεσματικές από τις φθηνές. 

ΑΛΗΘΕΙΑ: Πρόκειται για λανθασμένη εκτίμηση. Μία μέτρια σε κόστος οδοντόκρεμα μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά με μία ακριβότερη. Ο οδοντίατρος μας μπορεί να μας προτείνει εκείνη που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες των δοντιών μας. 

 

-ΜΥΘΟΣ: "Τα προϊόντα λεύκανσης κάνουν κακό και αποδυναμώνουν τα δόντια μας”

AΛΗΘΕΙΑ: Εντάξει, ίσως να υπάρχει μία μικρή δόση αλήθειας πίσω από αυτή την άποψη. Τα περισσότερα από αυτά είναι αβλαβή, καλό είναι όμως οτιδήποτε χρησιμοποιούμε να είναι εγκεκριμένο και να ενημερώνουμε τον οδοντίατρο μας. Επίσης, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η λεύκανση στοχεύει και επηρεάζει το χρώμα των δοντιών και όχι την υγεία τους. Συγκεκριμένα οι λευκαντικές οδοντόκρεμες, επειδή περιέχουν μικρά σωματίδια που τρίβουν ελαφρά την επιφάνεια των δοντιών, αλλά και χημικές ουσίες που διασπούν τις χρωστικές, μπορεί να αποδειχτούν λιγάκι «επιθετικές» σε ανθρώπους με ευαισθησία στα δόντια και στα ούλα, όμως δεν πρέπει να φοβόμαστε ότι θα αποδυναμώσει τα δόντια μας.

 

-ΜΥΘΟΣ: “Αν δεν καταναλώνεις γλυκά, δεν κινδυνεύεις από τερηδόνα.” 

ΑΛΗΘΕΙΑ: Δυστυχώς δεν περιέχουν μόνο τα γλυκά ζάχαρη, τον μεγάλο εχθρό των δοντιών. Η ζάχαρη βρίσκεται και σε άλλα τρόφιμα, όπως στα έτοιμα σνακ, στα δημητριακά και στους χυμούς του εμπορίου. Αλλά και στα αναψυκτικά, στις τσίχλες, ακόμη και στα αποξηραμένα φρούτα.

 

-ΜΥΘΟΣ: Το οδοντικό νήμα δεν είναι απαραίτητο, αν βουρτσίζουμε καλά τα δόντια μας.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Το σωστό είναι το βούρτσισμα των δοντιών να συνδιάζεται με την χρήση οδοντικού νήματος, καθώς η οδοντόβουρτσα δεν μπορεί να εισχωρήσει ανάμεσα στα δόντια και κάτω από τη γραμμή των ούλων, οπού μπορούν να μείνουν υπολείμματα τροφών και βακτήρια. Οι περιοχές αυτές καθαρίζονται καλύτερα με οδοντικό νήμα ή με ειδικά μεσοδόντια βουρτσάκια, κατά προτίμηση πρίν τον βραδινό μας ύπνο. Μπορούμε να ζητήσουμε από τον οδοντίατρο μας να μας δείξει πώς να κάνουμε σωστή χρήση του.

 

-ΜΥΘΟΣ: Πηγαίνουμε στον οδοντίατρο αν πονάμε ή αν έχουμε κάποιο ορατό πρόβλημα στα δόντια μας. 

ΑΛΗΘΕΙΑ: Το φρόνιμο είναι να πηγαίνουμε στον οδοντίατρο δύο φορές τον χρόνο, ανεξάρτητα αν νιώθουμε κάποια ενόχληση ή πόνο. Οι περισσότερες παθήσεις που σχετίζονται με τα δόντια και τα ούλα, όταν βρίσκονται στο αρχικό τους στάδιο δεν προκαλούν εμφανή συμπτώματα. Αυτός είναι ο λόγος που προτείνεται η προληπτική επίσκεψη, ώστε γίνει έλεγχος και να εντοπιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα σε πρώιμο στάδιο για να αποφύγουμε μεγαλύτερες και σοβαρότερες βλάβες στο μέλλον.

 

-ΜΥΘΟΣ: Βουρτσίζω τα δόντια μου μόλις ξυπνήσω. 

ΑΛΗΘΕΙΑ: Το σωστό είναι να βουρτσίζουμε τα δόντια μας ακόμη και όταν δεν έχουμε καταναλώσει τροφή και αυτό γιατί η μικροβιακή πλάκα μπορεί να δημιουργηθεί και από μικρόβια της φυσιολογικής χλωρίδας του στόματος. Επειδή όμως πολλοί δυσκολεύονται να υιοθετήσουν αυτή την συνήθεια, οι ειδικοί συνιστούν να τα πλένουμε δύο φορές την ημέρα, μία το πρωί αφού έχουμε φάει το πρωινό μας και το βράδυ πριν κοιμηθούμε.

 

-ΜΥΘΟΣ: Αν τα δόντια μας είναι λευκά, σημαίνει ότι είναι και υγιή. 

ΑΛΗΘΕΙΑ: Εννοείται πως ο ισχυρισμός αυτός δεν έχει καμία βάση. Η υγεία των δοντιών δεν κρίνεται από το χρώμα τους. Ένα δόντι που εξωτερικά είναι κατάλευκο, μπορεί εσωτερικά να είναι χαλασμένο.

 

-ΜΥΘΟΣ: Οι γονείς μου δεν είχαν πρόβλημα με τα δόντια τους, συνεπώς δεν χρειάζεται να ανησυχώ για τα δικά μου. 

ΑΛΗΘΕΙΑ: Μπορεί να ισχύει ο παράγοντας της κληρονομικότητας κατά ένα μικρό ποσοστό, όμως η υγεία των δοντιών μας εξαρτάται από εμάς. Εάν είμαστε τυπικοί ως προς την επίσκεψη μας στον οδοντίατρο και κατά πόσο τα φροντίζουμε.

Smile in Athens

Λεωφ. Μεσογείων 387
Αγία Παρασκευή
(Νομισματοκοπείο)

Smile in London

4 Worlds End Place
Kings Road SW19 OHE
Chelsea

Επικοινωνία

210 608 3126

Ώρες επικοινωνίας:
καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή 9-2 &
τα απογεύματα Τρίτης Τετάρτης Παρασκευής 4-8

Ακολουθήστε μας:

© Copyright 2020 Smile Design Ltd.