Gummy Smile: αίτια και τρόποι θεραπείας

Gummy Smile Gummy Smile

Πιστεύεις υπάρχει περίπτωση ακόμη κι αν έχεις ίσια, λευκά, υγιή δόντια χωρίς κενά να μην σου αρέσει το χαμόγελό σου; Κι όμως, συμβαίνει.

 

Πολλοί ασθενείς ακόμη και αν έχουν πραγματοποιήσει θεραπείες λεύκανσης, όψεων πορσελάνης ή ρητίνης, μας επισκέπτονται για να διορθώσουν το gummy smile. Σε ένα ελκυστικό χαμόγελο, οι ορατές περιοχές των δοντιών και των ούλων βρίσκονται σε ισορροπημένη αναλογία μεταξύ τους και στο gummy smile αυτή η ισορροπία διαταράσσεται.

Δεν είναι λίγα τα περιστατικά που τα ούλα πάνω από τα δόντια εμφανίζονται περισσότερο από το θεμιτό κατά τη διάρκεια ενός χαμόγελου. Οι αιτίες είναι αρκετές και διαφέρουν ανά περίσταση.

Το μέγεθος της γνάθου για παράδειγμα, αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο. Πολλές φορές η άνω γνάθος είναι μεγαλύτερη από όσο θα έπρεπε, τόσο σε σχέση με το μέγεθος του προσώπου όσο και των χειλιών, με αποτέλεσμα η εμφανής ποσότητα των ούλων να είναι μεγαλύτερη του επιθυμητού.

Σε άλλες περιπτώσεις τα ίδια τα ούλα αναπτύσσονται αρκετά είτε λόγω λήψης φαρμάκων είτε λόγω ανεπαρκούς οδοντικής υγιεινής. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει ακόμα μια σημαντική ποσότητα δοντιού κρυμμένη κάτω από τα ούλα.

Άλλα περιστατικά αφορούν τα ίδια τα δόντια. Λόγω φθοράς, τα πάνω δόντια θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν το σωστό δάγκωμα, δηλαδή σύγκλιση, «κατεβαίνοντας» περαιτέρω, κάνοντας τα ούλα να φαίνονται μεγαλύτερα και τα δόντια μικρότερα.

Τα χείλη πάλι, ενδεχομένως να εκτείνονται περισσότερο από το σύνηθες κατά τη διάρκεια ενός χαμόγελου αποκαλύπτοντας μεγαλύτερη ποσότητα από τον ιστό των ούλων.

Οι λόγοι εμφάνισης ενός gummy smile είναι αρκετοί και μόνο ο εξειδικευμένος οδοντίατρος μπορεί να εντοπίσει την αιτία και να συμβουλεύσει σχετικά με τον κατάλληλο τύπο θεραπείας.

Οι διαθέσιμες θεραπείες είναι αρκετές και πολλές φορές συνδυάζονται για βέλτιστα αποτελέσματα.

Αρχικά, η ορθοδοντική θεραπεία αποτελεί μία καλή πρόταση σε περιστατικά που το πρόβλημα προκαλείται από τα ίδια τα δόντια. Μόλις τα δόντια βρεθούν στη σωστή θέση οι αισθητικές θεραπείες μπορούν να ακολουθήσουν.

Σε περιπτώσεις που τα ούλα έχουν διογκωθεί ως παρενέργεια λόγω λήψης φαρμάκων, καλό είναι να δοθεί εξατομικευμένη θεραπεία σε συνδυασμό με τον θεράποντα ιατρό.

Εάν η αιτία του gummy smile προκύπτει λόγω «πεσμένων» ούλων, τότε η ανόρθωση ούλων και η αφαίρεση του πλεονάζοντος ιστού αποτελεί την κατάλληλη θεραπεία.

Η πιο απλή θεραπεία περιλαμβάνει ενέσεις κατά των ρυτίδων στα περιστατικά που η αιτία οφείλεται στους μυς που περιβάλλουν τα χείλη. Όταν εγχέονται στη σωστή περιοχή, αδρανοποιούν προσωρινά τον μυ που σηκώνει το χείλος πολύ ψηλά, με τα αποτελέσματα να διαρκούν περίπου 6 μήνες.

Στη Smile Design Ltd παρέχουμε υψηλή ποιότητα υπηρεσιών καλύπτοντας όλο το φάσμα των ειδικοτήτων, με την αισθητική οδοντιατρική να είναι ο τομέας της ειδικότητας μας.

Smile in Athens

Λεωφ. Μεσογείων 387
Αγία Παρασκευή
(Νομισματοκοπείο)

Smile in London

4 Worlds End Place
Kings Road SW19 OHE
Chelsea

Επικοινωνία

210 608 3126

Ώρες επικοινωνίας:
καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή 9-2 &
τα απογεύματα Τρίτης Τετάρτης Παρασκευής 4-8

Ακολουθήστε μας:

© Copyright 2020 Smile Design Ltd.