Απονεύρωση: Συμπτώματα και Θεραπεία

Απονεύρωση: Συμπτώματα και Θεραπεία Απονεύρωση: Συμπτώματα και Θεραπεία

Η απονεύρωση ή ενδοδοντική θεραπεία είναι μία κλινική πράξη κατά την οποία τα νεύρα και τα κανάλια νεύρων που οδηγούν στη ρίζα ενός δοντιού θα πρέπει να αφαιρεθούν για να προληφθεί η εξαγωγή.

 

Ο κυριότερος λόγος απονεύρωσης είναι η μόλυνση των ζωτικών οργάνων, δηλαδή του πολφού του δοντιού, με σκοπό να εξαλειφθεί ο πόνος αλλά και η πιθανότητα επανεμφάνισης φλεγμονής ή λοίμωξης.

 

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να νεκρώσει ένα νεύρο;

Ο χρόνος ποικίλει ανά ασθενή, ενδεχομένως να χρειαστούν μερικές μέρες. Σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή που εμφανίζεται κάποιο σύμπτωμα, θα πρέπει να επισκεφθούμε αμέσως τον οδοντίατρό μας.

 

Ποια συμπτώματα μας οδηγούν να καταλάβουμε πως μάλλον χρειαζόμαστε απονεύρωση;

Ο αποχρωματισμός είναι ένα κοινό σημάδι ενός δοντιού που χρειάζεται απονεύρωση, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα συμπτώματα. Μερικά από τα πιο κοινά είναι:

  • Πονόδοντος συνεχόμενος
  • Απώλεια αίσθησης
  • Απόστημα/λοίμωξη
  • Οίδημα στην περιοχή γύρω από αυτή

 

Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα ενός δοντιού που χρειάζεται απονεύρωση είναι ο διαρκής έντονος πόνος που εκτείνεται στα ούλα και πολλές φορές είναι τόσο οξύς που διαταράσσει τον ύπνο και την συγκέντρωση. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος είναι συνεχής, ενίοτε όμως είναι παροδικός. Ο πόνος στο νεύρο του δοντιού οφείλεται στην αυξημένη συσσώρευση πίεσης μέσα στο δόντι λόγω φλεγμονής του πολφού.

Ένα ακόμα σύμπτωμα είναι η αυξημένη ευαισθησία των δοντιών κάθε φορά που εκτίθενται σε γλυκές, κρύες ή ζεστές τροφές. Η ευαισθησία τείνει να εντείνεται με την πάροδο του χρόνου, ειδικά σε περιπτώσεις χωρίς θεραπεία. Βέβαια, τα δόντια θα χάσουν εν τέλει την ευαισθησία τους όταν ο πολφός είναι τελείως νεκρός.

Οι λοιμώξεις και τα αποστήματα δημιουργούν τα πιο έντονα συμπτώματα. Ο μαλακός ιστός είναι εξαιρετικά ευάλωτος σε βακτηριακές λοιμώξεις και λόγω του περιορισμένου χώρου εντός του δοντιού, η μόλυνση συμπιέζει τα σκληρά τοιχώματα της οδοντίνης, με αποτέλεσμα να προκαλείται ακραίο σύμπτωμα πόνου. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, είναι πιθανό να σχηματιστούν αποστήματα.

Η μόλυνση των νεκρών δοντιών είναι εξαιρετικά επικίνδυνη καθώς είναι δυνατό να εξαπλωθεί σε άλλους ιστούς προκαλώντας ακόμη και προβλήματα σε ζωτικά όργανα.

Ο αποχρωματισμός που εντοπίζεται στα δόντια λόγω του νεκρών νεύρων είναι εντελώς διαφορετικός από τα στίγματα καφέ, τσάι ή τσιγάρου, επομένως είναι σχεδόν αδύνατο να συγχέουμε τις δύο καταστάσεις.

Ο πόνος που σε κάθε περίπτωση αισθανόμαστε ανακουφίζεται από παυσίπονα που λαμβάνουμε χωρίς ιατρική συνταγή. Ωστόσο, δεν θα πρέπει τα παυσίπονα αυτά σε καμία περίπτωση να καθυστερήσουν την οδοντιατρική θεραπεία καθώς εν τέλει και το πρόβλημα αλλά και το κόστος θεραπείας θα είναι μεγαλύτερα.

Στη Smile Design Ltd η θεραπεία της απονεύρωσης είναι απλή, σύντομη και ολοκληρώνεται σε 1 μόλις επίσκεψη από εξειδικευμένο ενδοδοντιστή. Χρησιμοποιούμε συσκευές τελευταίας τεχνολογίας και Laser, με αποτέλεσμα το οίδημα (πρήξιμο) να είναι σπάνιο.

Κατά την απονεύρωση το δόντι που θα θεραπευτεί απομονώνεται, δημιουργώντας ένα πεδίο αποστείρωσης και προστατεύοντας τον ασθενή από την κατάποση των μικροεργαλείων.

 

Οι ρίζες του δοντιού αποστειρώνονται προσεκτικά με ειδικά φάρμακα και χρήση laser και στη συνέχεια ακολουθεί η προσεκτική έμφραξή τους (σφράγισμα) ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα εκ νέου μόλυνσης του δοντιού.

Η θεραπεία ολοκληρώνεται με την κατασκευή στεφάνης «θήκης», ώστε να προστατευθεί το εύθραυστο δόντι για πολλά χρόνια αποκαθιστώντας πλήρως τόσο την αισθητική του εικόνα, όσο και τη λειτουργικότητά του.

Για να αποφύγουμε τα δυσάρεστα συμπτώματα και την πιθανότητα εξαγωγής ενός δοντιού πρέπει να φροντίζουμε οι ίδιοι την στοματική μας υγιεινή και να μην παραλείπουμε τις επισκέψεις στον οδοντίατρο.

Smile in Athens

Λεωφ. Μεσογείων 387
Αγία Παρασκευή
(Νομισματοκοπείο)

Smile in London

4 Worlds End Place
Kings Road SW19 OHE
Chelsea

Επικοινωνία

210 608 3126

Ώρες επικοινωνίας:
καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή 9-2 &
τα απογεύματα Τρίτης Τετάρτης Παρασκευής 4-8

Ακολουθήστε μας:

© Copyright 2020 Smile Design Ltd.