4 τροφές που προκαλούν ουλίτιδα

ουλίτιδα ουλίτιδα

Η ουλίτιδα προκαλείται από την πλάκα που σχηματίζεται κάτω από τη γραμμή των δοντιών, περιέχοντας εκατομμύρια βακτήρια. Εκτός λοιπόν από το βούρτσισμα, τη χρήση οδοντικού νήματος, την επίσκεψη στον οδοντίατρο για τακτικό καθαρισμό και έλεγχο, η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να ενισχύσει την υγεία μας αποτρέποντας ασθένειες των ούλων.

Ο περιορισμός κατανάλωσης τροφίμων και ποτών που μπορούν να βλάψουν τα δόντια και να προκαλέσουν ουλίτιδα είναι αρκετά σημαντικός. Πιο συγκεκριμένα:

Λευκό ψωμί

Κι όμως το λευκό ψωμί που δεν συστήνεται από τους διατροφολόγους, δεν συστήνεται πλέον και από τους οδοντιάτρους! Το άμυλο που βρίσκεται στο ψωμί διασπάται εύκολα σε ζάχαρη, η οποία μετατρέπεται σε μία ουσία που μοιάζει με πάστα και κολλάει ανάμεσα στα δόντια. Έτσι, τα βακτήρια μετατρέπουν τη ζάχαρη σε πλάκα, η οποία τελικά θα σκληρύνει και θα μετατραπεί με τη σειρά της σε πέτρα που προκαλεί ασθένειες εάν δεν ληφθεί μέριμνα.

Τώρα, αν είστε λάτρης του ψωμιού, φροντίστε 30’ μετά την κατανάλωση αμυλούχων να βουρτσίζετε και να καθαρίζετε με νήμα τα δόντια σας. Αυτό θα σας επιτρέπει να συνεχίσετε να απολαμβάνετε τα γεύματά σας διατηρώντας παράλληλα υγιή δόντια και ούλα.

 

Εσπεριδοειδή

Ενώ τα φρούτα ωφελούν πολλαπλά την υγεία, πόσο μάλλον τα εσπεριδοειδή που είναι γεμάτα με βιταμίνη C, η όξινη φύση τους μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών. Πορτοκάλια, λεμόνια, lime και γκρέιπφρουτ είναι αρκετά όξινα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα. Λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C αλλά με χαμηλή οξύτητα είναι το μπρόκολο, τα σπαράγγια και τα μπιζέλια, ενώ φρούτα όπως το πεπόνι και το ακτινίδιο έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C σε σχέση με τα πορτοκάλια και χαμηλότερη οξύτητα.

Σε καμία περίπτωση δεν προτείνουμε να μειώσετε την κατανάλωσή τους, παρά μόνο να  ξεπλύνετε το στόμα σας μετά για να μειώσετε την οξύτητα αν δεν έχετε τη δυνατότητα να καθαρίσετε τα δόντια σας με οδοντόβουρτσα και νήμα.

 

Ενεργειακά ποτά

Πολλοί ασθενείς μου πιστεύουν πως τα ενεργειακά αναψυκτικά είναι η καλύτερη επιλογή για τις προπονήσεις. Για την στοματική τους υγεία όμως, τα αθλητικά ποτά είναι εξαιρετικά επιβλαβή καθώς περιέχουν και σάκχαρα και οξέα που διαβρώνουν το σμάλτο των δοντιών και ευθύνονται για την δημιουργία πλάκας στα ούλα. Εμείς, προτείνουμε να μειώσουν όσο είναι δυνατό την κατανάλωσή τους και για εκείνες τις φορές που δεν μπορούν τουλάχιστον να ξεπλένουν με νερό μέχρι να βουρτσίσουν τα δόντια τους.

 

Αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ έχει αντίκτυπο στην υγεία με διαφορετικούς τρόπους. Όσον αφορά την στοματική υγεία, το αλκοόλ είναι η δεύτερη κύρια αιτία για καρκίνο του στόματος και παίζει σημαντικό ρόλο στην περιοδοντική νόσο.

Τώρα αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κόψετε εντελώς το αλκοόλ, αλλά θα ήταν καλό να προσέχετε τον τύπο των αλκοολούχων ποτών που καταναλώνετε. Για παράδειγμα, αν προτιμάτε κοκτέιλ που αναμιγνύονται με ζαχαρούχους χυμούς και αναψυκτικά αυξάνετε την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνετε και μέχρι να βουρτσίσετε τα δόντια σας μπορείτε να πίνετε αρκετό νερό που θα ξεπλύνει τα δόντια σας από τη ζάχαρη.

Smile in Athens

Λεωφ. Μεσογείων 387
Αγία Παρασκευή
(Νομισματοκοπείο)

Smile in London

4 Worlds End Place
Kings Road SW19 OHE
Chelsea

Επικοινωνία

210 608 3126

Ώρες επικοινωνίας:
καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή 9-2 &
τα απογεύματα Τρίτης Τετάρτης Παρασκευής 4-8

Ακολουθήστε μας:

© Copyright 2020 Smile Design Ltd.