Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ουλίτιδα

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ουλίτιδα

Τι είναι η ουλίτιδα;  

Μικροβιακής αιτιολογίας νόσος των ούλων. Τα μικρόβια αυτά προσκολλώνται στα δόντια και δημιουργούν ένα λευκό επίχρισμα την οδοντική μικροβιακή πλάκα. Η πλάκα αν δεν αφαιρεθεί επιμελώς με το βούρτσισμα προκαλεί φλεγμονή στα ούλα που ονομάζεται ουλίτιδα.

Κλινικά, η ουλίτιδα εκδηλώνεται εκτός των άλλων με αιμορραγία των ούλων η οποία κατά περιόδους είναι έντονη. Ως νοσολογική οντότητα είναι ιάσιμη και πλήρως αντιστρεπτή με θεραπεία και σωστή στοματική υγιεινή.

 

Τι προκαλεί η ουλίτιδα;

Η κακή στοματική υγιεινή και η μη προσέλευση στο οδοντιατρείο για την αφαίρεση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας κάθε 6 μήνες είναι οι κύριοι αιτιολογικοί παράγοντες. Παράλληλα, οι ορμονικές διαταραχές, όπως εφηβείακύηση ή εμμηνόπαυση δημιουργούν ουλίτιδα. Ταυτόχρονα, η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων όπως τα αντισυλληπτικά ή η παρουσία συστηματικών νοσημάτων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης έχουν ενοχοποιηθεί για την ουλίτιδα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ουλίτιδας;

Η νόσος κλινικά εκδηλώνεται με παθολογική διόγκωση των ούλων, αιμορραγία, και κακοσμία. Εάν η ουλίτιδα αφαιθεί αθεράπευτη τότε μετατρέπεται σε περιοδοντίτιδα και σε τελικά στάδια οδηγεί σε απώλεια των δοντιών. Εάν θεραπευτεί έγκαιρα η νόσος είναι πλήρως αντιστρεπτή.

Πως αντιμετωπίζεται η ουλίτιδα;

Αρχικά, γίνεται ένας καθαρισμός στα δόντια και δίδονται οι απαραίτητες οδηγίες στοματικής υγιεινής. Σε δεύτερη φάση πραγματοποιείται η θεραπεία της ουλίτιδας σε 4 επισκέψεις ανά τεταρτημόριο με τοπική αναισθησία.

Ουσιαστικά, ακολουθείται λεπτομερής καθαρισμός των δοντιών ανά μεριά και ακτινοβολείται η κάθε περιοχή με laser μαλακών ιστών όπως το διοδικό ή ΚΤP laser. Tα laser έχουν απόλυτη εφαρμογή στην συγκεκριμένη νόσο αφού εξοντώνουν τα μικρόβια. Συστήνεται στον ασθενή επανέλεγχος της νόσου κάθε 6 μήνες.

Ποιοι παράγοντες προδιαθέτουν την ‘’ουλίτιδα’’

Η μη τήρηση των κανόνων στοματικής υγιεινής που περιλαμβάνουν το βούρτσισμα μετά από κάθε γεύμα. Η χρήση οδοντικού νήματος ή μεσοδόντια βουρτσάκια καθημερινά, καθαρισμός της γλώσσας και η χρήση στοματικού διαλύματος οδηγούν σε ουλίτιδα. Τα στραβά δόντια δεν καθαρίζονται εύκολα με αποτέλεσμα οι ασθενείς να κινδυνεύουν από ουλίτιδα. Η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων ή κάποια συστηματικά νοσήματα εκδηλώνουν ουλίτιδα στα δόντια.

 Η ουλίτιδα δημιουργεί πόνο;

Η ουλίτιδα δεν πονάει όπως ένα δόντι, όμως η αιμορραγία στο στόμα πρέπει να θορυβήσει τον ασθενή να πάει στον οδοντίατρο.

 Η ουλίτιδα θεραπεύεται εύκολα;

Εφόσον η νόσος διαγνωστεί στα αρχικά στάδια, είναι ιάσιμη και πλήρως αντιμετωπίσιμη. Εάν καθυστερήσουμε την θεραπεία μεταπηδά στάδιο και μετατρέπεται σε περιοδοντίτιδα όπου η αντιμετώπιση της είναι δυσκολότερη και κάποιες φορές μη αντιμετωπίσιμη.

Smile in Athens

Λεωφ. Μεσογείων 387
Αγία Παρασκευή
(Νομισματοκοπείο)

Smile in London

4 Worlds End Place
Kings Road SW19 OHE
Chelsea

Επικοινωνία

210 608 3126

Ώρες επικοινωνίας:
καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή 9-2 &
τα απογεύματα Τρίτης Τετάρτης Παρασκευής 4-8

Ακολουθήστε μας:

© Copyright 2020 Smile Design Ltd.