Όψεις ρητίνης: Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα

Όψεις ρητίνης: Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα

 

Τι είναι οι όψεις ρητίνης;

Είναι λεπτές φλοίδες κατασκευασμένες από συνθετική ρητίνη ενισχυμένες με κόκκους πορσελάνης που τοποθετούνται σε ένα ή περισσότερα δόντια μόνο στην μπροστινή επιφάνεια των δοντιών. Για την επέμβαση, δεν απαιτείται αναισθησία και η πράξη είναι αναίμακτη. Το δόντι «αγριεύεται» και αφού εφαρμοστεί συγκολλητικός παράγοντας «κόλλα» γίνεται σταδιακή τοποθέτηση της ρητίνης η οποία «σκληραίνει» με led. Έτσι σταδιακά το δόντι «χτίζεται» όπως ακριβώς ένα γλυπτό. Η αποκατάσταση είναι πολυστρωματική.

Ενώ ο ενδιαφερόμενος επιλέγει ως βασική απόχρωση το Β1 «παιδικό λευκό» πίσω από αυτό βρίσκεται μια σκαλιέρα χρωμάτων, διαφανειών, χρωστικών που τοποθετούνται ώστε η τελική απόχρωση να είναι ένα φυσικό δόντι και όχι μια μονοχρωματική χωρίς ζωή αποκατάσταση. Βλέπω πολύ συχνά αποκαταστάσεις χωρίς ζωή που δημιουργούν ένα λεπτό, χοντρό, άσχημο εφέ, μονοχρωματικό και με εικόνα πλαστικού. Αυτά δεν είναι όψεις ρητίνης, είναι απλά κακές, πρόχειρες αποκαταστάσεις.

 

 Όψεις ρητίνης επώδυνη ή ανώδυνη διαδικασία;

Επειδή το τρόχισμα του δοντιού που απαιτείται είναι λίγο, ο κανόνας είναι να εφαρμόζεται η τεχνική χωρίς αναισθησία. Ως διαδικασία το τρόχισμα γίνεται σε μερικά δευτερόλεπτα και απαιτείται για να γίνει συγκόλληση των υλικών και να δημιουργηθεί ο απαιτούμενος χώρος, να μπορούν να τοποθετηθούν τα προαναφερθέντα στρώματα υλικών, ώστε να αποφευχθεί το εφέ «άσπρης τσίχλας».

 

Πότε και που χρησιμοποιούνται οι όψεις ρητίνης;

 Όταν έχουμε στραβά δόντια και έχουμε αποκλείσει τον ορθοδοντικό για θεραπεία εκλογής, τότε επιλέγουμε τις όψεις ρητίνης γι’ αυτό ονομάζεται η τεχνική και “instant orthodontics” ισιώνουμε τα δόντια μας σε μια επίσκεψη 2 ωρών και όχι σε 2 χρόνια όπως απαιτεί μια μέση ορθοδοντική θεραπεία.

  • Όταν έχουμε κενά στα φυσικά μας δόντια και θέλουμε να τα κλείσουμε για αισθητικούς λόγους.
  • Όταν έχουμε κοντά δόντια, με αποτριβές ή αυχενικές διαβρώσεις επειδή βουρτσίζουμε έντονα.
  • Όταν έχουμε πολλά σφραγίσματα στα μπροστινά μας δόντια ώστε να μην κάνουμε συχνά αλλαγές, λόγω των αποχρωματικών που υφίστανται.
  • Όταν θέλουμε να επέμβουμε ταυτόχρονα σε αλλαγή τόσο του σχήματος όσο και του χρώματος των δοντιών.

 

Τι μπορούμε να βελτιώσουμε με τις όψεις ρητίνης;

  • Μήκος δοντιών
  • Σχήμα δοντιών
  • Χρώμα δοντιών.

 

Ποιες κατηγορίες υπάρχουν στις όψεις ρητίνης;

Οι κατηγορίες των όψεων ρητίνης είναι οι “custom made” στο ιατρείο ή οι προκατασκευασμένες του εμπορικού. Στη Smile Desing, επιλέγουμε μόνο “custom made” όψεις ρητίνης οι οποίες εξατομικεύουν τα προβλήματα του εκάστοτε δοντιού και ταυτόχρονα ενδιαφερομένου. Τα αποτελέσματα είναι άριστα και το κόστος χαμηλότερο σε σχέση με τις προκατασκευασμένες.

Οι προκατασκευασμένες, στερούνται αισθητικής.

 Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα όψεων ρητίνης.

 

Μειονεκτήματα

  • Σχετικά περιορισμένη διάρκεια 8 με 10 χρόνια σε σχέση με τις όψεις πορσελάνης, που διαρκούν τον διπλάσιο χρόνο.
  • Με κακή συντήρηση τους και αποχή από τον 6μηνιαίο καθαρισμό και γυάλισμά τους αποχρωματίζονται.
  • Με κακοποίηση σκληρών τροφών έχουμε μικροσπασίματα, τα οποία βέβαια διορθώνονται.

 

Πλεονεκτήματα

  • Άμεση, ανώδυνη τεχνική, βελτίωσης του σχήματος και χρώματος ταυτόχρονα σε μια επίσκεψη.
  • Δεν απαιτείται αναισθησία.
  • Ο ενδιαφερόμενος έχει άμεσο και ενεργό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα αφού μπορούμε να διορθώσουμε επιτόπου ότι δεν τον ικανοποιεί.
  • Οικονομική θεραπεία.

 

Πόσο κοστίζουν οι όψεις ρητίνης;

Οι όψεις ρητίνης θεωρείται η αμέσως επόμενη οικονομικότερη θεραπεία μετά την λεύκανση των δοντιών όπου επεμβαίνουμε αποκλειστικά μόνο στο χρώμα των φυσικών δοντιών. Τοποθετούνται μόνο σε φυσικά δόντια και η τελική δαπάνη έχει να κάνει με τον αριθμό των δοντιών που θα επέμβουμε, από την επιλογή του υλικού αποκατάστασης που θα χρησιμοποιηθεί και από την εμπειρία του θεράποντος και τις καλλιτεχνικές του τάσεις.

 

 Σε πόσα δόντια μπορούμε να τοποθετήσουμε όψεις ρητίνης;

Δεν υπάρχει κανόνας. Γενικά, 6-10 δόντια της άνω γνάθου και άλλα τόσα στην κάτω γνάθο οδηγούν σε ένα ικανοποιητικό αισθητικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, εφόσον τα τόξα των γνάθων είναι φαρδιά και φαίνονται τα πίσω δόντια ίσως χρειαστεί να επέμβουμε σε περισσότερα δόντια για να καλύψουμε τους αντιαισθητικούς «μαύρους διαδρόμους» δεξιά και αριστερά από τις παρειές «μάγουλα».

 

Μπορούμε να τοποθετήσουμε όψεις ρητίνης πάνω σε παλιά σφραγίσματα ή θήκες;

Μια από τις σημαντικές ενδείξεις των όψεων ρητίνης, είναι η κάλυψη πολλών εμφράξεων σφραγισμάτων στα μπροστινά δόντια. Απαράβατος κανόνας της οδοντιατρικής επιστήμης όμως είναι η αλλαγή πρώτα των παλιών εμφράξεων με νέες γιατί συνήθως κρύβουν τερηδόνες και μετά ακολουθεί η αισθητική αποκατάσταση με όψεις ρητίνης. Διαφορετικά «σκεπάζουμε» και «στολίζουμε» τα χαλασμένα δόντια με μια όμορφη επιφάνεια και από κάτω το δόντι μας συνεχίζει να χαλάει. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να επέμβουμε στις θήκες διότι είναι κατασκευασμένες από συνθετικά υλικά και δεν δημιουργείται ικανοποιητική συγκόλληση.

Οι στεφάνες «θήκες» όπου υπάρχουν χρήζουν αντικατάστασης με το νέο σας χρώμα.

 

Συνδυάζονται οι όψεις ρητίνης με άλλες αισθητικές επεμβάσεις;

Οι όψεις ρητίνης είναι ευέλικτη θεραπεία και μπορεί να διορθώσει δόντι ή δόντια συνδυαστικά με όψεις πορσελάνης, στεφάνες, θήκες, εμφυτεύματα, λεύκανση κλπ. Διορθώνουν τοπικά ένα πρόβλημα που υπάρχει σε ένα μόνο δόντι ή περισσότερα μπροστά ή πίσω. Μπορούμε να τοποθετήσουμε όψεις πορσελάνης στα πάνω μπροστινά για να αποκτήσουμε το maximum της αισθητικής, να βάλουμε όψεις ρητίνης στα πίσω πάνω δόντια για διαπλάτυνση του τόξου και όψεις ρητίνης στα κάτω δόντια για να ταιριάζουν χρωματικά με τα πάνω και να μειώσουμε το κόστος. Ή να αποκαταστήσουμε ένα μπροστινό απονευρωμένο δόντι χωρίς να τοποθετήσουμε θήκη. Η τελευταία επιλογή βέβαια δεν προστατεύει το απονευρωμένο δόντι από κάταγμα απλά διορθώνει αισθητικά το «μαύρο» χρώμα.

 

Είναι χρονοβόρα διαδικασία η τοποθέτηση όψεων ρητίνης;

Σε μια επίσκεψη 2 ωρών μπορούμε να αποκαταστήσουμε αισθητικά 10 δόντια στην άνω ή κάτω γνάθο. Θεωρείται ταχύτατη οδοντιατρική επιλογή με εντυπωσιακά αποτελέσματα και μεγάλη διάρκεια αποτελέσματος.

 

 Πόσα ραντεβού χρειάζονται για τοποθέτηση όψεων ρητίνης;

Συνήθως μια επίσκεψη 2 ωρών για την αποκατάσταση 10-12 όψεων ρητίνης στην άνω γνάθο και άλλη μια ίσης διάρκειας για την αποκατάσταση των δοντιών της κάτω γνάθου σας οδηγεί σε ένα extreme make over του χαμόγελου σας.

 

  

Smile in Athens

Λεωφ. Μεσογείων 387
Αγία Παρασκευή
(Νομισματοκοπείο)

Smile in London

4 Worlds End Place
Kings Road SW19 OHE
Chelsea

Επικοινωνία

210 608 3126

Ώρες επικοινωνίας:
καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή 9-2 &
τα απογεύματα Τρίτης Τετάρτης Παρασκευής 4-8

Ακολουθήστε μας:

© Copyright 2020 Smile Design Ltd.