Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυνται οι όψεις πορσελάνης?
- Με τις όψεις πορσελάνης μπορούμε να επιτύχουμε ποικίλλες αισθητικές και λειτουργικές βελτιώσεις.
- Μπορούμε να κάνουμε τα δόντια να φαίνονται πιο λευκά, σε περίπτωση που η λεύκανση δεν αποδίδει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
- Μπορούμε να διορθώσουμε το σχήμα και το μέγεθος των δοντιών.
- Μπορούμε να κάνουμε τα στραβά δόντια να φαίνονται ίσια, για όσους δεν θέλουν να κάνουν ορθοδοντική.
- Μπορούμε επίσης να κλείσουμε κενά μεταξύ των δοντιών.
Τι ιδιαίτερο έχει η πορσελάνη και είναι υλικό επιλογής?
Η πορσελάνη είναι το υλικό επιλογής για τις αισθητικές αποκαταστάσεις, όπως όψεις, στεφάνες και γέφυρες. Το υλικό αυτό είναι βιοσυμβατό, οπότε δεν υπάρχει πιθανότητα ο οργανισμός να αντιδράσει αρνητικά σε αυτό. Οι περισσότεροι ασθενείς μας περιγράφουν ότι το αισθάνονται σαν δικά τους δόντια.
Στην πορσελάνη μπορούμε να αποδώσουμε ποικίλες αποχρώσεις, για να αποδώσουμε το ιδανικό χρώμα για τον κάθε ασθενή. Για την επιλογή του κατάλληλου χρώματος συνυπολογίζουμε πολλές παραμέτρους, όπως το χρώμα του δέρματος, το πάχος των χειλέων. Συγκεκριμένα σε άτομα με παχύ άνω χείλος χρειάζονται προτιμάμε πιο λευκά δόντια σε σχέση με άτομα με λεπτά χείλη, για να αντιπαρέλθουμε την σκιά που σχηματίζουν τα χείλη στα δόντια και τους μειώνουν την φωτεινότητα.
Ο λόγος που πορσελάνη θεωρείται σήμερα το πιο αισθητικό υλικό είναι το ότι μας επιτρέπει να αντιγράψουμε την διαφάνεια του φυσικού δοντιού. Ο τρόπος που αντανακλάται το φως πάνω στην επιφάνεια της πορσελάνης μιμείται κατά πολύ αυτόν του φυσικού δοντιού.
Ποια είναι η διαδικασία βελτίωσης του χαμόγελου με τις όψεις πορσελάνης;
Η διαδικασία ξεκινά με την λεπτομερή οδοντιατρική εξέταση και αισθητική ανάλυση του προσώπου. Στόχος είναι να αξιολογηθεί ότι τα δόντια είναι υγιή και να γίνει ο σχεδιασμός του χαμόγελου. Ο ασθενής καλό είναι στη πρώτη επίσκεψη να μπορεί να εξηγήσει τι είδους αλλαγές επιθυμεί να κάνει. Στην συνέχεια ο ασθενής με τον οδοντίατρο αποφασίζουν το ποια θα είναι η πιο σωστή προσέγγιση για την επίτευξη του αισθητικού αποτελέσματος και ο οδοντίατρος θα περιγράψει τα απαραίτητα βήματα. Έπειτα ο οδοντίατρος βγάζει κάποιες φωτογραφίες του προσώπου του ασθενούς και λαμβάνονται και αποτυπώματα.
Έτσι στο δεύτερο ραντεβού και προτού τροχιστούν τα δόντια θα διαμορφωθεί το κατάλληλο σχήμα των δοντιών, ώστε να ελέγξουμε μαζί με τον ασθενή ότι η νέα μορφή των δοντιών όντως ικανοποιεί τις αισθητικές και λειτουργικές απαιτήσεις. Έπειτα ακολουθεί ο τροχισμός των δοντιών και η λήψη των αποτυπωμάτων. Τα αποτυπώματα στέλνονται στο εργαστήριο και σε περίπου μια εβδομάδα έχουν κατασκευαστεί οι όψεις πορσελάνης.
Ο οδοντίατρος στην τρίτη επίσκεψη θα ελέγξει την σωστή εφαρμογή των όψεων και θα κάνει τις απαραίτητες τροποποιήσεις εάν αυτό είναι αναγκαίο. Τελικά ακολουθεί η συγκόλληση των όψεων στο στόμα του ασθενούς.
Χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα;
Γενικά οι όψεις πορσελάνης όπως και τα φυσικά δόντια χρειάζονται καθημερινό καθαρισμό από τον ασθενή και ο ασθενής πρέπει να επισκέπτεται τον οδοντίατρο τουλάχιστον δυο φορές τον χρόνο για έλεγχο.
Ποιος είναι ο χρόνος ζωής των όψεων πορσελάνης;
Κατά μέσον όρο ο χρόνος ζωής των όψεων πορσελάνης είναι 15 με 20 χρόνια. Οι συχνές επανεξετάσεις είναι απαραίτητες για την μακροχρόνια διατήρηση των όψεων. Οι επανεξετάσεις επιτρέπουν στον οδοντίατρο να ελέγξει τι δεν κάνει τόσο καλά που θα μπορούσε να μειώσει τον χρόνο ζωής τους.