Eπιτρέπονται κατα τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όλες οι οδοντιατρικές θεραπείες;

εγκυμοσύνης και οδοντρίατρος εγκυμοσύνης και οδοντρίατρος

Η οδοντιατρική περίθαλψη δεν σταματά επειδή είστε έγκυος. Στην πραγματικότητα, είναι ακόμη πιο σημαντικό να ελέγχετε την υγεία του στόματος σας όταν είστε έγκυος, καθώς διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας, ασθένειας των ούλων και άλλων προβλημάτων. Δυστυχώς, εξακολουθεί να υπάρχει μια διαδεδομένη πεποίθηση ότι η επίσκεψη στον οδοντίατρο ενώ είστε έγκυος μπορεί να είναι επιβλαβής για εσάς ή το μωρό σας. Αυτό μπορεί να είναι ένα σοβαρό πρόβλημα εάν σημαίνει ότι αποφεύγετε να βλέπετε τον οδοντίατρό σας και δεν λαμβάνετε τη φροντίδα που χρειάζεστε.

Μπορώ να πάω στον οδοντίατρο ενώ είμαι έγκυος;

Όχι μόνο μπορείτε να πάτε στον οδοντίατρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης - θα πρέπει! Η τερηδόνα, η ασθένεια των ούλων και άλλα προβλήματα στοματικής υγείας είναι επικίνδυνα αν δεν αντιμετωπιστούν. Η στοματική σας υγεία έχει μεγάλο αντίκτυπο στη συνολική υγεία σας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση και στο μωρό σας.
Ακόμα και όταν δεν είστε έγκυος, σας συμβουλεύουμε να κάνετε τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο. Για πολλούς ανθρώπους, το check-up κάθε έξι μήνες είναι καλύτερο, αλλά οι περιστάσεις σας μπορεί να υπαγορεύουν πόσο συχνά πρέπει να πάτε. Επομένως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν αντιμετωπίζετε αλλαγές και εκκρίσεις ορμονών που μπορούν να θέσουν την στοματική σας υγεία σε μεγαλύτερο κίνδυνο.


Ο οδοντίατρος σας συχνά θα συστήσει να κάνετε αρκετά ραντεβού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, ώστε να μπορεί να ελέγξει την κατάσταση των δοντιών και των ούλων σας, να προτείνει προσαρμογές στη ρουτίνα στοματικής φροντίδας ή να πραγματοποιήσει οποιεσδήποτε θεραπείες χρειάζονται.


Είναι ασφαλείς οι ακτίνες Χ;

Μία από τις πιο κοινές ανησυχίες που έχουν οι άνθρωποι σχετικά με την επίσκεψη στον οδοντίατρο κατά την εγκυμοσύνη εκτίθεται σε ακτινοβολία από ακτινογραφίες. Ωστόσο, οι σύγχρονες οδοντικές ακτινογραφίες χρησιμοποιούν πολύ χαμηλές δόσεις ακτινοβολίας και μια δόση δεν είναι συνήθως αρκετά υψηλή ώστε να προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εμβρύου. Ο οδοντίατρος σας θα βεβαιωθεί επίσης ότι το μωρό σας προστατεύεται από την ακτινοβολία χρησιμοποιώντας ποδιά μολύβδου και προστατευτικό θυρεοειδούς.

Παρόλο που οι ακτινογραφίες είναι ασφαλείς, ο οδοντίατρος σας μπορεί να σας προτείνει να τις αποφύγετε κατά το πρώτο τρίμηνο, εάν κάνετε μόνο έναν τακτικό έλεγχο. Αλλά εάν αν βρίσκεστε σε πόνο, θα μπορούσαν να χρειαστούν ακτινογραφίες για να βοηθήσουν τον οδοντίατρό σας να σχεδιάσει τη θεραπεία σας αποτελεσματικά.


Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αναισθησία;

Εάν πρέπει να κάνετε οδοντιατρική διαδικασία ενώ είστε έγκυος, το αναισθητικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια για να σας βοηθήσει να μουδιάσετε τον πόνο. Είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον οδοντίατρό σας για την εγκυμοσύνη σας, ώστε να μπορούν να επιλέξουν κατάλληλα αναισθητικά και να ορίσουν κατάλληλα επίπεδα. Τα αναισθητικά που περιέχουν φελεφερίνη πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επειδή αυτή η χημική ουσία συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία.

Ο οδοντίατρός σας θα χρησιμοποιήσει τη χαμηλότερη δυνατή συγκέντρωση αναισθησίας για τον τύπο της διαδικασίας που πραγματοποιείται, αλλά εξακολουθεί να είναι αρκετή για να σας βοηθήσει να αισθανθείτε μουδιασμένοι. Όταν αισθάνεστε άνετα, το σώμα σας και το μωρό σας νιώθουν λιγότερη πίεση.

 

Μπορώ να κάνω εξαγωγή σε ένα δόντι όταν είμαι έγκυος;

Η εξαγωγή είναι η τελευταία λύση για τους οδοντιάτρους, οι οποίοι θα προσπαθούν πάντα να σώσουν τα δόντια σας αν είναι δυνατόν. Αλλά εάν το δόντι σας έχει υποστεί πολύ σοβαρή ζημιά από φθορά ή τραυματισμό για να επισκευαστεί, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την στοματική σας υγεία και θα πρέπει να αφαιρεθεί. Οι εξαγωγές μπορούν να πραγματοποιηθούν οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά ο οδοντίατρός σας μπορεί να συστήσει το δεύτερο τρίμηνο ως την ιδανική στιγμή. Αυτό σας βοηθά να αποφύγετε την ακτινογραφία κατά το πρώτο τρίμηνο κατά την πρώτη ανάπτυξη του μωρού σας.


Μπορώ να κάνω ορθοδοντική θεραπεία ενώ είμαι έγκυος;

Εάν έχετε ήδη υποβληθεί σε ορθοδοντική θεραπεία, δεν πρέπει να σταματήσετε επειδή είστε έγκυος. Μπορείτε ακόμη και να τοποθετήσετε νέα σιδεράκια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, αν και ο οδοντίατρος ή ο ορθοδοντικός σας μπορεί να σας συστήσει να περιμένετε μέχρι τη γέννηση, καθώς μερικές φορές ενδέχεται να υπάρχουν επιπλοκές. Τα σιδεράκια απαιτούν ακτινογραφίες, τις οποίες ο οδοντίατρός σας μπορεί να θέλει να αποφύγει κατά το πρώτο τρίμηνο. Εάν το πρόσωπο και το στόμα σας αλλάξουν σχήμα όταν πάρετε βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα σιδεράκια σας πρέπει να προσαρμοστούν ή ότι πρέπει να γίνουν νέες αλλαγές. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να αυξήσουν το συνολικό κόστος.

 

Ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν πρήξιμο των ούλων και άλλων ιστών του προσώπου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κάτι που μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Ο οδοντίατρος ή ο ορθοδοντικός σας μπορεί να παρέχει ασφαλή αναισθητικά που θα σας βοηθήσουν να μουδιάσει τον πόνο.

 

 

 

Smile in Athens

Λεωφ. Μεσογείων 387
Αγία Παρασκευή
(Νομισματοκοπείο)

Smile in London

4 Worlds End Place
Kings Road SW19 OHE
Chelsea

Επικοινωνία

210 608 3126

Ώρες επικοινωνίας:
καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή 9-2 &
τα απογεύματα Τρίτης Τετάρτης Παρασκευής 4-8

Ακολουθήστε μας:

© Copyright 2020 Smile Design Ltd.